Drottningholms Slott

Sveriges förnämsta Slott

Boka en båttur till Unescos världsarv Drottningholms Slott!

Gör ett besök till Drottningholms Slott och du besöker Sveriges förnämsta och bäst bevarade kungliga slott från 1600-talet. Delar av slottet och parkområdet är öppet för allmänheten. Idag bor kungaparet i en del av slotttet sedan 1981.

Vi samarbetar med Strömma för bokning av båttur till Drottningholm Slott och Stockholmskortet Go City Stockholm Pass med Go City.

Boka en tur till Drottningsholms Slott

Båtresa till Drottningholms Slott

Gör en båttur till Drottningholms slott. Det är Sveriges bäst bevarade kungliga palats. Det är från slutet av 1600-talet. Slottet ligger på Lovön i Mälaren. I slottområdet kan du se det kinesiska paviljongen, Drottningholms domstolsteater, Lilla Kina, gotiska tornet, kantonen och flera områden.

Du har flera olika alternativ på båttur vid din bokning.
Du kan välja endast båtresa, båtresa med mat. Du kan även komplettera med entrébiljetter när du bokar din båttur. Biljetter finns för entré till Drottningholms Slott, Kina Slott och Drottningholms Slottsteater.

Använd Go City Stockholm Pass
Med ett Go City Stockholm Pass ingår båttur + entré till Drottningholms Slott samt entré till Drottningholms Slottsteater och Kina Slott.

Säsong: 18 maj - 22 sep, 2024
Tid: 1 tim

Drottningholms Slott

Drottningholms Slott har bebotts av flera kungliga kungar och drottningar från 1500 talet och fram tills idag. Namnet kom till 1579 när Johan III levde.

Historia.
Det var Johan III som byggde ett stenhus till sin drottning Katarina. Idag ägs egendomen av staten och staten köpte alla Drottningholms egendomar redan 1777 från drottning Lovisa Ulrika som hade fått slottet i bröllopsgåva från Kung Adolf Fredrik. Sedan dess har kungafamiljen dispositionsrätt att bo på Drottningholm.

Det var Drottning Hedvig Eleonora som var gift med Karl X Gustav som planerade och byggde det nuvarande slottet från 1662 - 1750 - som blev kallat ett lustslott. Olika kungar och drottningar genom åren har därefter satt sin egen prägel på slottet och omgivningarna.

Idag är slottet Sveriges förnämsta och bäst bevarade kungliga slott. Parkerna och flera byggnader är öppet för besök. Slottet kom med på Unescos Världsarv 1991 ihop med flera byggnader och parken. Vid år 1981 flyttade kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia in på Drottningholm.

Tidig historia
Det första slottet på platsen byggdes i sten 1579 av Johan III son till Gustav Vasa. Gustav Vasa hade under belägringen av Stockholm 1521 gjort flera byar till sin egen egendom och kallade området kungsgård. Slottet blev aldrig riktigt klart då Johan III drottning Katarina Jagellonica avled 1583. Johan III ville inte besöka slottet så ofta efter hennes död.

År 1603 var den nya ägaren Drottning Katarina. En som också satte sin prägel på slottet var Gustav III (1771–1792). Han anlade den engelska parken och det Götiska tornet. Teatern utökades även och byggdes om under Gustav III tid. Under Gustav IV Adolf tid (1792–1809) stod slottet obebott under en lång tid och började förfalla. Kungen ville hellre bo i Haga Slott än Drottningholm slott. Det var inte förrän 1846 som Oscar I började att reparera slottet. Sedan bodde Karl XV och Oscar II i slottet från och till.

Slottet restaurerades igen 1907 under Gustav V tid.

Engelska Parken
Engelska parken. Det var Gustav III som lät bygga parken. I parken finns det två dammar med kanaler, broar och stora gräsytor. Han lät även bygga Götiska tornet i parken.

Götiska Tornet
Det Götiska tornet står till väster om slottets engelska park. Tornet började byggas samma år som Gustaf III mördades 1792. Tornet är åttakantigt och består av tre plan och har 124 trappsteg. Byggnaden är sedan 1935 ett statligt byggnadsminne och kom in på Unescos världsarvslista 1991.

Drottningholms Slottsteater
Gör ett besök till teatern som hade sina glanstider under slutet av 1700 talet under Gustav III regenttid. Efter Gustav III död 1792 var det ingen direkt aktivitet i byggnaden. Det var inte förrän 1921 som Agne Beijer besökte teatern och såg att den behövdes restaureras. Efter restaureringen började teatern blomma upp igen. 1700 talsteatern är den enda i världen som forfarfarande använder originalscenmaskineriet.

Badhuset
Badhuset byggdes 1792 på uppdrag av Karl XIII. Det kalla badhuset används idag privat av kungafamiljen.

Drottningholms Slott. Sourch: Youtube.

Drottningholms Slott
Adress: 178 93 Drottningholm (ca 1,5 mil från Stockholm på ön Lovön)

Karta - Drottningholms Slott
Biljetter presenteras i samarbete med Strömma. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Strömma. Bilder: Strömma.
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top