Gröna Lund

Nöjesfältet Grönan

Gröna Lund är Sveriges äldsta nöjesfält!

Gröna Lund eller "Grönan" som det också kallas är Sveriges äldsta nöjesfält och det ligger på Djurgården i Stockholm mycket vackert vid vattnet. Hit går du för att åka karuseller, berg-o-dalbanor, äta allt möjligt gott och även dansa och lyssna på musik. Nöjesfältet är kul för både gammal som ung.

Berg och Dalbana Monster 2021 Gröna Lund Stockholm

Monster

Berg och dalbanan Monster öppnade 2021 och här åker du under spåren med hängande fria ben! Du flyger fram i en hastighet på 90 km/h och du åker 34 meter upp i luften och utsätts för hela 4,5 G-krafter. Wow vilken fart. Under färden befinner du dig upp och ned fyra gånger. Bild: Gröna Lund

Jetline berg och dalbana Gröna Lund Stockholm

Jetline

Berg och dalbanan där du befinner dig 30 meter ovan mark i en fart av 90 km/h. Åkattraktionen stod på plats redan 1988 och renoverades år 2000. Bild: Gröna Lund

Fritt Fall åkattraktion Gröna Lund Stockholm

Fritt Fall

År 1998 öppnade åkattraktionen "Fritt Fall" med sin färd från 80 meters höjd där du störtar mot marken i 100 km/h! Bild: Gröna Lund

Eclipse slänggunga på Gröna Lund i Stockholm

Eclipse

Denna slänggunga från år 2013 är med sina 121 meter är en av världens högsta slänggungor. Högt upp i luften svävar ni och svänger runt i en hastighet av 70 km/h. Bild: Gröna Lund

Kvasten åkattraktion Gröna Lund Stockholm

Kvasten

I Kvasten från 2007 hänger du under rälsen med benen fritt 20 meter över marken i en fart av 55 km/h. Bild: Gröna Lund

Ikaros åkattraktion Gröna Lund Stockholm

Ikaros

I Ikaros från 2017 faller ni fritt mot marken från 95 meters högd i 90 graders vinkel. Bild: Gröna Lund

Gröna Lund

På Djurgården med blick ut över vattnet ligger nöjesfältet Gröna Lund som öppnade 1883.

Historia
1883 öppnade tivolit Gröna Lund. Idéen att öppna ett nöjesfält i Stockholm just på Djurgården kom ifrån Jacob Schultheis. Han kom ifrån Tyskland och hade redan varit i Göteborg och tidigare haft olika nöjesinriktningar där. Men efter klagomål och andra anledningar stängde han sin verksamhet och begav sig till Stockholm. Här hyrde han marken där Gröna Lund ligger. Det började som ett litet tivoli men idag är det ett stort nöjesfält.

Under 1800-talet var det ganska vanligt med små tivolin lite varstans i Stockholm. Dessa var platser som passade alla som ville förnöja sig med dans, varietet, karuseller och god mat. Det blev lite en flykt från den ganska tunga vardagen. De vuxna jobbade hårt för att familjen skulle klara sig och barnen hade inte så mycket nöjen, så att gå på tivoli blev ett roligt inslag i vardagen. När stadens invånare ökade behövde man mark för att bygga fler bostäder och 1901 var bara Gröna Lund kvar.

Kärlek mellan konkurrerande tivolin
1923 öppnade ett konkurrerande tivoli mittemot Gröna Lund som kallades Nöjesfältet. Nöjesfältets ägare Johan Lindgren hade en son vid namn John som förälskade sig i Gröna Lund dåvarande ägares dotter Ninni. Men de höll sin romans hemlig. Inte förrän de båda tivoliägarna gått bort blev de offentligt och de gifte sig 1942. Nöjesfältet stängde de 1957. De fortsatte att driva Gröna Lund tillsammans. Idag ingår Gröna Lund i koncernen Parks & Resorts Scandinavia.

Musikscen med världsartister
Gröna Lund är känt för sina musikscener och alla de kändisar som uppträtt här genom tiderna. Artister som uppträtt här är bla Birgit Nilsson, Evert Taube, Paul Anka, Jerry Williams, Tom Jones, The Hives, ABBA, ZZ Top, Marilyn Manson och Bob Marley, Carola, Billy Idol mfl.

Åkattraktioner
Det finns ett trettiotal åkattraktioner, däribland 7 berg- och dalbanor. Gröna Lund förnyar sina attraktioner kontinuerligt men en del gamla står kvar och är lite populära än idag som ex. Lustiga Huset, Kärlekstunneln och Cirkuskarusellen från 1892. Men för dig som vill ha lite mer hisnande, fartfyllda och pirr-i-magen-känsla får ge dig på de lite mer nyare attraktionerna som Eclipse (världens högsta slänggunga på 121 meters höjd), Fritt Fall, Insane, JetlineTwister och Ikaros. Förutom åkattraktioner finns det spökhus, spel och lyckohjul, restauranger och scener där flertalet kända artister uppträder varje år.

Nyaste åkattraktoner på Gröna Lund
År 2021 öppnade "Monster" (en inverterad berg och dalbana) 2017 kom "Fritt Fall" i 90 graders lutning och 2015 öppnade "House of Nightmares".

Barnattraktioner
Det finns ett område för de minsta barnen utan längdkrav. Vad sägs om: Nyckelpigan, Cirkuskarusellen, Blå tåget & Rock Jet mfl.

Gröna Lund. Sourch: Youtube.

Gröna Lund Strandpromenad 2024
Ett nytt område planeras att byggas inom Gröna Lunds område. Vad sägs om en nya strandpromenad, nya attraktioner och ett nytt kvarter i ett grönskande område. Planeras att vara klart år 2024. Det blir ett fint område för framtida generationen i Stockholm.

Gröna Lund
Adress: Lilla Allmänna Gränd 9, 115 21 Stockholm

HOTELL I STOCKHOLM

Stockholm erbjuder dig allt ifrån lyxhotell till vandrarhem. Bo centralt vid Gamla Stan så har du gångavstånd till det mesta. Kanske skall du på konsert i Globen eller Friends Arena då är det skönt att bo nära.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Stockholm. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Stockholm:

Hotell nära Stockholms Centralstation

Hotell nära Kungliga Slottet

Hotell nära Gröna Lund

Hotell nära Gamla Stan

Hotell nära Globen / Avicii Arena

Hotell nära Friends Arena

Kuriosa

Livemusik på Gröna Lund
Musiken på Gröna Lund är ett viktigt område. Det har spelats sedan 1920-talet med både liveband och stora konserter. Detta arv finns än kvar idag.

Halloween
2017 anordnades Halloween för första gången på Gröna Lund.

Karta - Gröna Lund
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top