Gamla Stan

Stockholms medeltida stadskärna

Gamla Stan är Stockholms äldsta kvarter!

Missa inte de färgglada byggnaderna och de mysiga kullerstensgatorna från 1600- och 1700-talet i området "Gamla Stan" vid ditt besök till Stockholm. Ni vandrar igenom en av Europas största och bäst bevarade medeltida stadskärnor. I området finns flera kända sevärdheter som tex, Stockholms Slott, Storkyrkan, Riddarholmskyrkan, Nobel Prize Museum, Riksdagshuset, Gustav III Staty, Tyska Kyrkan, Mårten Trotzigs gränd etc. Det var här som Stockholm grundades år 1252.

Biljett: Vi samarbetar med GetYourGuide där du kan köpa biljetter till ett specifikt datum direkt. Få biljetten direkt i mobilen.

Presentkort: Boka själv eller ge bort ett presentkort där mottagen själv kan välja vilket datum de vill delta. Vi samarbetar med Upplevelse.com - köp din upplevelse och boka in datum senare - biljetten gäller i 3 år.

Köp biljett till Spökvandring i Stockholm.

Spökvandring i Gamla Stan

Promenera genom Stockholms äldsta delar. Genom trånga gränder och skumma kvarter. Stockholm bär på en lång histora av mord, myter, mysterier, avrättningar, död, sjukdomar och spöken. En guide berättar och visar var dessa hemskheter ägt rum.....eller är det verkligen en guide....eller kanske en vålnad. Den som vågar får se!

För alla åldrar, men inte för den lättskrämde -:)

Säsong: Året om
Tid: ca 1.5 tim
Direktbiljett: Du bokar datum direkt vid köp av din biljett

Köp biljett till Spökvandring i Stockholm.

Rundvandring i Gamla Stan

Promenera genom Stockholms äldsta delar. Följ med en guide som berättar om Stockholm förr i tiden. Det blir om Stockholms Blodbad, kungar och drottningar och mycket mer.

Säsong: Året om
Tid: ca 2 tim
Direktbiljett: Du bokar datum direkt vid köp av din biljett

Gamla Stan

Idag är Gamla Stan just den gamla delen av Stockholm med sina fantastiskt vackra byggnader och gränder bevarade. Men när Stockholm begav sig då staden grundades under 1200-talet var faktiskt Gamla Stan just själva stadens plats.

Historia
Stockholm stad byggdes intill borgen som idag är Stockholms slott - alltså var Gamla Stan självaste stadens kärna. Det mesta utanför staden var då landsbygd där dagens Stockholm breder ut sig.

Stockholm grundades på 1200-talet och staden byggdes upp intill slottet. Då staden placerades på en ö byggdes också stadsmurar runt om. Här inne pågick det dagliga livet bland stadens invånare. Som sagt så var bränder vanliga i dåtidens städer och många av husen var byggda av trä. 1 sep 1625 utbröt en brand i Gamla Stan som spred sig snabbt. Efter branden skulle stadens hus byggas av sten.

Än idag är dessa vackra byggnader i sina olika färger bevarade och de trånga gränderna gör så man faktiskt nästan kan föreställa sig hur det var här när varken elektricitet och bilar fanns.

Tidig historia
Stortorget i Gamla Stan var stadens hjärta, här fanns Rådhuset och även Sveriges första apotek låg just här (öppnat 1575) och en av stadens brunnar fanns här - Stortorgsbrunnen. Idag står den åter på plats men är ej fungerande. På torget hölls också torghandel men det var också platsen för ond bråd död. Det mest kända är Stockholms blodbad som ägde rum i november 1520 då flera personer avrättades här.

Gamla Stan räddas från rivning
Med tiden blev Gamla stan Stockholms slumkvarter och när staden moderniserades tyckte man att det var dags att rensa upp i Gamla Stan och börja riva. Redan på 1840-talet pratades det om rivning av hela området. Som tur var hände inget och vid sekelskiftet 1900 började man förstå Gamla Stans historiska värde. Kanske har vi konstnären Carl Larsson att tacka för att den är bevarad.

Carl föddes själv i Gamla Stan och 1904 gjorde han ett uttalande om att om han vore miljonär skulle han köpa alla husen och restaurera de och sätta in moderna bekvämligheter. Under 30-talet började stora renoveringar av Gamla Stan och sedan 1980 skyddas stadsdelen av regeringsbeslut.

Kvartersnamn ifrån mytologin
I Gamla Stan finns flera kvarter som har fått namn efter främst gudar ifrån grekiska och romerska mytologin. De flesta tillkomna under 1600-talet. Här hittar du kvarter som: Kvarteret Achilles, Kvarteret Apollo, Kvarteret Europa och Kvarteret Hercules mfl.

Några kända gator i Gamla stan
Köpmangatan är Gamla Stans och Stockholms äldsta kända gatunamn. Den omnämns redan 1323. Skomakargatan tillkom 1337. Båda dessa gator utgår ifrån Stortorget, stadens dåtida centrum. Stadens huvudgator blev Västerlånggatan och Österlånggatan vilka omnämns under 1400-talet. Idag är Västerlånggatan "turistgatan" fylld med små butiker, caféer och restauranger. Öster-långgatan är lite lugnare, här hittar du den kända restaurangen "Den gyldene Freden" från 1722.

Mårten Trotzigs gränd är Stockholms smalaste gränd, endast 90 cm bred. Namnet fick den 1949 efter en tysk köpman Mårten Trotzig som köpt upp fastigheter kring gränden. Tidigare har den gått under andra namn som ex. den tronge trappe grenden.

Brända tomten är en liten plats i hörnet Kindstugatan och Själagårdsgatan. När huset brann ner 1728 byggdes aldrig något nytt hus här och det har blivit en liten plats som idag har ett fint kastanjeträd på platsen.

HOTELL I STOCKHOLM

Stockholm erbjuder dig allt ifrån lyxhotell till vandrarhem. Bo centralt vid Gamla Stan så har du gångavstånd till det mesta. Kanske skall du på konsert i Globen eller Friends Arena då är det skönt att bo nära.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Stockholm. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Stockholm:

Hotell nära Stockholms Centralstation

Hotell nära Kungliga Slottet

Hotell nära Gröna Lund

Hotell nära Gamla Stan

Hotell nära Globen / Avicii Arena

Hotell nära Friends Arena

Kuriosa

Huset på Stortorget nr. 20
På det röda huset på Stortorget kan man se flera vita stenar på fasaden. 92 till antalet skall de vara. De representerar de antal som avrättades under Stockholms blodbad 1520. Det sägs att så länge dessa vita stenar sitter kvar i fasaden kommer de avrättade ha sin frid men om någon sten försvinner då kommer den personen som stenen representerade inte ha frid längre och bli en gengångare som får vandra på stadens gator i evig tid.

Loheskatten
1937 hittas en stor silverskatt i en butikslokal på Lilla Nygatan 5 då en renovering pågick. Skatten bestod av bla. 18.000 silvermynt från mitten av 1600-talet till 1741. Mynten kan ses på Myntkabinettet.

Julmarknad på Stortorget
En jultradition är att hålla julmarknad på Stortorget i Gamla Stan. Sedan 1915 arrangeras den av Stockholms-Gillet.

Biljetter presenteras i samarbete med Get Your Guide och Upplevelse.com. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Get Your Guide och Upplevelse.com, Bilder: Get Your Guide och Upplevelse.com
Karta - Gamla Stan
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top