Stadshuset i Stockholm

Stockholms Kommuns säte

Stockholms stadshus är den stora röda tegelbyggnaden med sitt höga torn och Sveriges Tre Kronor på toppen!

Stadshuset är Stocholms mest kända byggnad. Byggnaden är också känd för sin årliga Nobelfest i Blå Hallen. Efter festen i Blå Hallen blir det dans i Gyllene Salen

Byggnaden är byggd av ca en miljon handslagna och knappt sju miljoner maskinslagna tegelstenar. Byggnaden räknas som ett av landets främsta byggnadsverk i den nationalromantiska stilen. Husets karaktär med sin 106 meter höga torn gör den till ett känt landmärke i Stockholm.

Stadshuset

Stadshuset ligger längst ut på Kungsholmen vid Mälaren på den gamla eldkvarnstomten, statsminister Hjalmar Branting invigde Stadshuset 1923 med ett tal påpåborgargården. Du kan besöka Stadshuset, och gå med på guidad visning.

Historia
Stadshuset har flera kända salar, de mest kända är Bland dess mest kända salar märks Blå hallen, Gyllene salen och Prinsens galleri.

Tornet
Stadshustornet är 106 meter högt. Ni kan besöka Stadshusets torn under sommaren och väl uppe i tornet får ni en härlig utsikt ut över Stockholm stad. Ni kan åka hiss till femte våningen eller gå de 365 trappstegen. På femte våningen finns också ett museum med modeller från byggnationen etc. I toppen finns en Tornspira med tre kronor. Tornspirans tre förgyllda kronor är vinklade med sin bredsida mot Stockholms slott. Deras diameter är på 2,2 meter styck. Hela spiran mäter 8 meter i bredd. På femte våningen finns tornmuseet.

Ta sig hit
Vill du göra ett besök till Stadshuset kan du promenera dit på ca 10 minuter från Centralstationen.

Kända salar i Stadshuset
Stadshuset har flera olika kända salar, de mest kända är Blå hallen, Gyllene salen och Prinsens galleri.

Stockholms kommun
Idag är det Stockholms kommuns förvaltning och ledning som har sitt säte i Stadshuset. Här sammanträder Stockholms kommunfullmäktige och borgarråden arbetar här.

Stadshuset
Adress: Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm

Karta - Stadshuset
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top