Stadshuset i Stockholm

Stockholms Kommuns säte

Stockholms stadshus med sitt höga torn!

Stadshuset är Stockholms mest kända byggnad. Byggnaden är också känd för sin årliga Nobelfest i Blå Hallen. Efter festen i Blå Hallen blir det dans i Gyllene Salen. Stadhuset fyllde 100 år år 2023.

Byggnaden är byggd av ca en miljon handslagna och knappt sju miljoner maskinslagna tegelstenar. Byggnaden räknas som ett av landets främsta byggnadsverk i den nationalromantiska stilen. Husets karaktär med sin 106 meter höga torn gör den till ett känt landmärke i Stockholm.

Stadshuset

Stadshuset ligger längst ut på Kungsholmen vid Mälaren på den gamla eldkvarnstomten, statsminister Hjalmar Branting invigde Stadshuset 1923 med ett tal på borgargården. Du kan besöka Stadshuset, och gå med på guidad visning.

Historia
Stadshuset tog 15 år att bygga och det invigdes 1923. Huset är byggt i rött tegel och har ett högt torn med Sveriges tre kronor på toppen. Huset har flera kända salar, de mest kända är Bland dess mest kända salar märks Blå hallen, Gyllene salen och Prinsens galleri.

Tornet
Stadshustornet är 106 meter högt. Ni kan besöka Stadshusets torn under sommaren och väl uppe i tornet får ni en härlig utsikt ut över Stockholm stad. Ni kan åka hiss till femte våningen eller gå de 365 trappstegen. På femte våningen finns också ett museum med modeller från byggnationen etc. I toppen finns en Tornspira med tre kronor. Tornspirans tre förgyllda kronor är vinklade med sin bredsida mot Stockholms slott. Deras diameter är på 2,2 meter styck. Hela spiran mäter 8 meter i bredd. På femte våningen finns tornmuseet.

Ta sig hit
Vill du göra ett besök till Stadshuset kan du promenera dit på ca 10 minuter från Centralstationen.

Kända salar i Stadshuset
Stadshuset har flera olika kända salar, de mest kända är Blå hallen, Gyllene salen och Prinsens galleri.

Stockholms kommun
Idag är det Stockholms kommuns förvaltning och ledning som har sitt säte i Stadshuset. Här sammanträder Stockholms kommunfullmäktige och borgarråden arbetar här.

Nobeldagen/Nobelfesten
Under Nobeldagen den 10 december hyllas personer för sina insatser inom litteraturen, vetenskapen, och freden. Kungafamiljen brukar vara på plats och H.M. Konungen delar ut nobelpriser. Varje pristagare tilldelas en guldmedalj, ett diplom och en summa pengar från Nobelstiftelsen. Efter prisutdelningen hålls en bankett i Blå hallen, där den svenska kungafamiljen närvarar som hedersgäster. På kvällen blir det fest -Nobelfesten med middag. Det bjuds in 1300 gäster varje år till Blå hallen.

Stadshuset
Adress: Hantverkargatan 1, 111 52 Stockholm

HOTELL I STOCKHOLM

Stockholm erbjuder dig allt ifrån lyxhotell till vandrarhem. Bo centralt vid Gamla Stan så har du gångavstånd till det mesta. Kanske skall du på konsert i Globen eller Friends Arena då är det skönt att bo nära.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Stockholm. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Stockholm:

Hotell nära Stockholms Centralstation

Hotell nära Kungliga Slottet

Hotell nära Gröna Lund

Hotell nära Gamla Stan

Hotell nära Globen / Avicii Arena

Hotell nära Friends Arena

Karta - Stadshuset
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top