Gripsholms Slott

Slott med anor från 1500-talet

Boka en tur till slottet vid Mälaren!

Besök gärna Gripsholms Slott vid Mälaren. Slottet är från 1500 talet och här kan du titta på Statens porträttsamling och göra ett besök till Slottsteatern med anor från 1700-talet. Slottet är idag ett museum. På området finns även Gustav III teater. Slottet ligger mycket vackert vid Mälaren. I år 2024 går tyvärr inte turen med båt till Gripsholms Slott.

Vi samarbetar med Strömma - med turen till Mariefred.

Boka en tur till Gripsholm

Mälarkryssning till Gripsholm Slott

Åk båt till Mariefred och gör ett besök på Gripsholms slott som är från 1537. Det kungliga slottet har anor från vasatiden och här finns saker som har stått oförändrade sedan 1500-talet. På området finns även Gustav III teater. Slottet ligger mycket vackert vid Mälaren. Ombord finns cafeteria och ni kan även äta lunch och middag. Reservera gärna plats. Resan går med det koleldade ångfartyget S/S Mariefred.

Entré till Gripsholms slott kan köpas vid bokning av båtbiljett. Det finns möjlighet att boka hemresa med tåg och veteranbuss.

Säsong: inga turer under år 2024!
Avgår: - Båten avgår från Klara Mälarstrand Tid: 10 timmar totalt.(kortare tur om ni väljer tåg eller veteranbuss)

Gripsholms Slott

Besök slottet som Gustav Vasa bestämde skulle byggas under 1500-talet. En annan känd sevärdhet i slottet är Gustav III:s teater, som ligger i ett av slottets runda renässanstorn. Under sommarhalvåret kan ni boka teatervisningar. Slottet är även känt för sin stora porträttsamling.

Historia.
Vilka svenska kungar har bott i slottet? Den förste kungen som tog över klostret och gjorde om det till slott var Gustav Vasa. Han rev borgen om stod här sedan tidigare och lät bygga ett slott 1537. Slottet byggdes i tegel och krävde en hel del murare. Slottet skulle bli en försvarsborg och bestod av fyra torn och en sluten borggård.

Under den senare delen av 1500-talet byggdes förborgen. Efter Gustav Vasas död 1560 började slotter förfalla men hans söner bla Erik XIV fortsatte senare att komplettera slottet. Två av Gustav Vasasbarn har suttit fängslade i slottet. Johan III och hans fru Katarina Jagellonica mellan 1563-1567. År 1571 satt Erik XIV fänglsad med sin familj. Slottet användes som fängelse i slutet av 1500-talet till början av 1600-talet.

Mellan 1654 - 1715 bodde Hedvig Eleonora på slottet (Karl X Gustavs fru). Hon lät bygga Drottningflygeln 1691. Mellan åren 1773-1785 tillbringade Gustaf III mycket tid här kring höst och jul. År 1781 byggdes en ny teater där den tidigare teatern stod från 1773. Mellan 1890 - 1899 genomgicks stora renoveringar på slottet. Under 1900-talet skedde också en hel del renoveringar av slottet både exteriört och interiört.

Tidig historia
Gripsholm har anor från slutet av 1300-talet. Namnet Gripsholm nämns första gången i maj 1381 i ett brev som har kopplingar till Bo Jonsson´s släkt. Bo Jonssons byggde ett gods och en borg på platsen vid denna tiden. Efter hans död såldes egendomen till drottning Margareta 1401. År 1434 stod borgen i brand. År 1472 kom borgen i Sten Stures ägo och år 1493 donerade han borgen till Kartusianorden. De uppförde ett kloster på platsen. Idag finns det bara några rester kvar av den gamla borgen vid slottets förborg.

Parken
Hjortparken brevid slottet är känt för sina hjortar som går fritt i parken.

Teater
Gustaf III lät 1781 att bygga en teater i slottet. Det blev Erik Palmstedt som fick uppdraget. Teatern är en påbyggnad intill ett tornutrymme. Det byggdes loger för kungligheter och tjänstefolk. På sidorna av scenen står gipsskulpturer av Johan Tobias Sergel. De representerar tragedien och komedien.

Kavaljersflygeln
Gustaf III lät 1782 att bygga en Kavaljersflygel för sina besök på slotter. De skulle bo någonstans med sina tjänare då inte slottet kunde husera alla besök. Dessa rum sägs ha varit lite låga i höjd.....besökarnas peruker gick emot i taket. För att se dessa rum håll ögonen öppna om de ingår i öppningen av "Hemliga rum" som brukar hållas i slutet av Maj.

Gripsholm Slott
Adress: 647 31 Mariefred (vid Mälaren, strax utanför Mariefreds gamla stadskärna)

Karta - Gripsholms Slott
Biljetter presenteras i samarbete med Strömma. Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Strömma. Bilder: Strömma.
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top