Regalskeppet Vasa

1600-tals skeppet

Regalskeppet Vasa förliste på sin jungfrufärd 1628!

Vasaskeppet är Stockholms mest besökta sevärdhet. Och det är inte så konstigt för skeppet Vasa är det enda i sitt slag bevarade träskepp i hela världen.

Det har också gett oss moderna människor en fantastisk inblick i hur man levde i Stockholm under 1600-talet då mycket fanns bevarat när skeppet kom fram ur djupet efter över 300 år. Skeppet sjönk då det var felkonstruerat. Viktfördelningen blev fel - Vasa var för tung upptill och för lätt nertill. Biljetter till Vasamuseet presenteras i samarbete med GetYourGuide och Stockholmskortet Go City Stockholm Pass med Go City.

Entrebiljett till Vasa Museet i Stockholm

Vasamuseet

Entrébiljett

Förundras över detta vackra träskepp från 1600-talet. Hur kunde man bygga ett sånt här skepp? Varför sjönk Vasa? Och hur kunde det bevaras i sin helthet på havets botten i 333 år? Och kommer Vasaskeppet att finnas kvar för alltid? Ja Vasamuseet är en intressant plats för både stora och små. Ge er själva tid inne på museet för det finns sååå mycket att se här.

Entrebiljett till Vasa Museet i Stockholm

Vasamuseet + museet Vrak

Kombibiljett

Förköp din inträdesbiljett till Vasamuseet i Stockholm. Det är helt fantastiskt att se skeppet som hittades år 1956. Skeppet står nu på plats i museet och det är svårt att förstå att det kommer från mitten av 1600-talet. Gör också ett besök till Vrakmuseet. På detta museum får du lära dig om marinarkeologi och om många skepp som förlist och ligger som vrak på havets botten. Vraks marinarkeologer har även hittat Vasas systerskepp Äpplet som du får lära dig mer om. Vasamuseet och Vrak – Museum of Wrecks ligger nära varandra på Djurgården.

Kombobiljett Vasa Museet och Djurgården biljetter

Guidad tur Gamla Stan + Djurgården (färja) + Vasa Museum inträde

Kombibiljett

En prisvärd kombotur. Du börjar i Gamla Stan med en vandringstur på ca 2,5 timmar. Därefter kan du ta båt till Djurgården och lära känna Stockholms omgivningarna. Sedan går du in i det världsberömda Vasamuseet där du kan gå runt i din egen takt.

Skeppet Vasa

Ni kan se detta magnifika skepp på Vasamuseet på Djurgården. Den 15 juni 1990 invigdes museet officiellt av Carl XVI Gustaf. Museet har sedan dess besökts av miljontals intresserade från världen alla hörn.

Historia
1611 tillträdde Gustav II Adolf tronen. Sverige var då en stormakt och deltog i flera krig bl a mot Rysslan, Polen och Danmark. Här hemma i Sverige växte nya städer upp som Göteborg. Kungen ville visa sin makt och Sveriges krigaranda med ett stort och majestätiskt örlogsfartyg. Tanken var att använda Vasa i de pågående krig som härjade. Sedan 1625 var Sverige i krig med Polen och 30-årigakriget pågick för fullt i Tyskland. Man ville även visa Danmark att man var lika duktiga som de ute på haven.

Hela Stockholm är engagerat när Vasa byggs
1625 började skeppet Vasa att byggas ute på Skeppsholmens varv idag Blasieholmen. Skeppsbyggmästare var Henrik Hybertsson men han skulle aldrig få se Vasa klart då han blev sjuk och dog våren 1627. Under denna tid som Vasa byggdes var hela Stockholm inblandad i bygget och allt som skulle tas med ombord. Det sägs att alla bagare i Stockholm jobbade dag och natt för att baka bröd som skulle tas med på resan. Tillslut gick det så långt att de inte orkade längre och gjorde uppror på Stortorget. Detta var inte populärt och för att visa exempel så halshöggs han som startade upproret. Många kvinnor jobbade med ljusstöpning och gjorde kläder m.m.

10 augusti 1628 - Jungfrufärden
Det var en fin dag den 10 augusti 1628 när Vasa skulle avsegla på sin jungfrufärd genom Stockholms hamn. Kanonluckorna var öppna och man sköt salut när man började lämna Stockholms hamn. Med på skeppet fanns kapten och alla hans skeppsmän men också fruar till en del då det var brukligt att de fick segla med den första biten. Trots att det knappt var någon vind denna dag så kom det ett par kastvindar som gjorde att Vasa började kränga. Till slut krängde hon så kraftigt att de öppna kanonluckorna började ta in vatten.

Sedan gick allt väldigt fort, när vatten började forsa in på batteridäck hade männen inte en chans att varken få ut vatten eller få Vasa på rätt köl, utan det enda de kunde göra var att försöka rädda sig själva. Vasa sjönk till 32 meter djup vilket gjorde att masttopparna syndes över vattenytan. Trots att det var nära till land och flera småbåtar ute som kom till undsättnig dog ca 30 personer denna dag.

Vraket hittas efter över 300 år på havet botten
Även fast bärgningar påbörjades redan dagarna efter förlisningen så gick det inte att bärga Vasa och dess innehåll. 30 år senare 1664 försökte man att bärja Vasas kanoner men de fick bara upp 2 av de mer än 50 kanoner ombord. Inte förrän ca 300 år senare 1956 hittades Vasa igen på havets botten. Det var Anders Franzén och dykaren Per Edvin Fälting som hittade Vasa. Då efter ca 2 års letande.

Vraket visade sig vara nästan intakt men självklart hade delar blivit förstörda båda pga förlisningen och antal år i havet och tidigare bärgningsförsök. Men trots detta var Vasa välbevarat. Detta tack vare att Östersjöns vatten är bräckt och saknar den förödande skeppsmasken som finns i varmare och saltare vatten.

Vasa Skeppet. Källa: Youtube.

24 april 1961 - Vasa bärgas
Trots att Vasa hittades 5 år tidigare var det mycket jobb med att få upp Vasa. En hel del renovering fick göras under vatten då Vasa annars aldrig skulle klarat att bli bärgad. Så var det dags, kl. 9.03 den 24 april 1961 bröt Vasa vattenytan. Det måste varit en fantastisk syn för alla de som samlats för att beskåda detta. Och det var många som var nyfikna både svensk och utländsk press och tv var på plats. Nu började det tidskrävande konserveringsarbetet så att Vasa kan bevaras för eftervärlden. Under 17 år sprutades Vasa med en kemisk lösning som skulle ersätta det vatten som Vasa var full av.

Regalskeppet Vasa
Adress: Galärvarvsvägen 14, Djurgården, Stockholm

Kuriosa

Skeppet Vasa kommer ej finnas för evigt
Enligt experter så kommer tyvärr inte Vasa finnas kvar för all framtid då hon bryts ner. Men vi hoppas hon finns kvar låååååång tid framöver.

Vasas systerskepp

Gustav II Adolf beställde inte bara ett skepp utan 4 örlogsskepp till sin flotta. Ett av Vasas systerskepp vara skeppet Äpplet som var klart 1629. Detta skepp har hittats av Vraks marinarkeologer tillsammans med Försvarsmakten 2021. Äpplet sänktes medvetet utanför Vaxholm 1659 för att vara en del av en spärr som skulle hindra fienden från att nå Stockholm sjövägen. Hon ansågs vid denna tid inte längre vara i bra skick för att användas mer.

Det var vanligt på denna tid att sänka gamla uttjänta örlogsskepp i sundet mellan Rindö och Värmdö i Stockholms skärgård för att tvinga fiendeskepp en annan väg in mot Stockholm - förbi Vaxholms fästning där man väntade på dom med laddade kanoner. Det sägs att örlogsskeppet Äpplet ej kommer att bärgas. Men information om Äpplet finns på museet Vrak.

Pirates of the Caribbean
Vasaskeppet sägs ha inspirerat skaparna av skeppet The Flying Dutchman i filmerna Pirates of the Caribbean.

HOTELL I STOCKHOLM

Stockholm erbjuder dig allt ifrån lyxhotell till vandrarhem. Bo centralt vid Gamla Stan så har du gångavstånd till det mesta. Kanske skall du på konsert i Globen eller Friends Arena då är det skönt att bo nära.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Stockholm. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Stockholm:

Hotell nära Stockholms Centralstation

Hotell nära Kungliga Slottet

Hotell nära Gröna Lund

Hotell nära Gamla Stan

Hotell nära Globen / Avicii Arena

Hotell nära Friends Arena

Karta - Vasa Museum
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top