Stockholm Fakta

Stockholm Sveriges Huvudstad

Sveriges Huvudstad vid sjön Mälaren

Här följer lite olika fakta om Stockholm som kan vara kul att veta inför ert besök. I stor Stockholm bor ca 1,4 miljoner. Stockholm ligger på Östkusten och är belägen på öarna i Mälaren intill Östersjön. Staden tros ha vuxit fram under perioden 1260-1280 och namnet Stockholm omnämndes skriftligt första gången 1252.

Stockholm kallas också ofta "Nordens Venedig", eftersom många byggnader ligger vid vatten och på öar genom Stockholms hamn. Många av de centrala öarna där Stockholm ligger placerad på är bla Södermalm, Kungsholmen, Stora och Lilla Essingen, Djurgården, Helgeandsholmen och Riddarholmen.

Svenska kronor (SEK) och språket är svenska.

Stockholm grundlades på 1200 talet

Stockholms grundlades

Stockholm nämns redan under 1200-talet. Stockholm grundades som stad 1252 av Birger Jarl. Staden sägs ha fått sina stadsprivilegier den 1 maj 1436 och det är då som Stockholm blir Sveriges huvudstad. Men inte förrän 1634 flyttades hela styret till Stockholm från andra delar av Sverige.

Flygplatstransfer Stockholm

Flygplatstransfer

Det finns olika sätt att ta sig från Stockholms flygplatser. Från Arlanda åker du smidigt och snabbt med Arlanda Express in till Stockholms Central. Från alla flygplatser går både bussar och privat transfer.

Nödsitation i Stockholm

Nödsituation

Ring 112 när du behöver akut hjälp och då det är fara för liv, egendom eller miljö. Nödnumret 112 är till för dig som behöver omedelbar hjälp av till exempel polis, räddningstjänst eller ambulans.

114 14 är numret du ska ringa då du har ärenden till Polisen som inte är akuta. 113 13 ringer du vid olyckor och kriser.

Flygpplatser i Stockholm

Flygplatser i Stockholm

Det finns fyra stycken flygplatser i Stockholm: Arlanda Flygplats (ca 40 kilometer från Stockholm), Bromma Flygplats (ca 10 km från centrum), Skavsta Flygplats (ca 110 km från Stockholm) och Västerås flygplats (ca 100 km från Stockholm). Från Arlanda åker du smidigt och snabbt med Arlanda Express in till Stockholms Central. Från alla flygplatser går både bussar och privat transfer.

Det finns olika sätt att ta sig från Stockholms flygplatser. Från Arlanda åker du smidigt och snabbt med Arlanda Express in till Stockholms Central. Från alla flygplatser går både bussar och privat transfer.

Turistinformation i Stockholm

Turistinformation

Att gå till turistinformationen när du kommer till Stockholm är bra för där kan du hämta kartor och få reda på vad som är aktuellt och händer i staden.

Det finns några turistbyråer i Stockholm, bla vid Sergels Torg, Djurgården, Centralstationen och vid kryssingshamnarna.

Stockholms skärgård fakta

Stockholms skärgård

Inte långt från Stockholms city ligger 30 000 öar. Stockholms skärgård, är Sveriges största skärgård. Själva city är uppbyggd på 14 öar som är sammanbindna med 57 broar.

Vid ett besök till öarna i skärgården kan ni vandra, sova över, äta gott, paddla, bada och njuta av naturen.

Vill du ta ett kort besök kan du åka ca 1 tim med båt eller buss till några av följande öar: Vaxholm, Fjäderholmarna, Gustavsberg och Värmdö!

Några öar som tar lite längre tid att åka till är bla: Sandön, Nåttarö, Möja,Utö, Finnhamn eller Grinda

Båtturer i Skärgården

Vi samarbetar med Strömma med våra båtturer i skärgården:

Slott i Stockholm fakta

Drottningholm Slott

Ett känt slott i Stockholm är Drottingholm slott som är kungafamiljens officiella bostad sedan 1981. Slottet är med på UNESCO:s världsarvslista. Slottet är från 1600-talet.

Stockholms mest populära turistattraktioner är många av deras slott. Som tex Stockholms Slott, Gripsholms slott och Drottningholms slott.

Flertalet olika museum i Stockholm

Många museum

I Stockholm finns världens främsta museum "Vasamuseet". Skeppet som sjönk under sin jungfrufärd, 1628 kan ni idag se på museet. Skeppet är bevarat i sitt skick från 1600-talet och helt fantastiskt att besöka.

Ett annat mycket känt musuem är Naturhistoriska riksmuseet med sina dinosaurier, männiknas utveckling och mycket annat som är fascinerande.

Se vilka museum du kan besöka i Stockholm!

Sveriges regering har sitt säte i Stockholm

Sveriges Regering

Sveriges regering har sitt säte i Stockholm och består av en statsminister och 23 statsråd..

Regeringens säte är Rosenbad.

Bromma Kyrka Stockholms äldsta kyrka

Den äldsta bevarade byggnaden i Stockholm

Bromma kyrka är Stockholms äldsta kyrka som byggdes på 1160-talet. Storkyrkan uppfördes på 1200-talet men har en exteriör från 1700-talet. Riddarholmskyrkan i innerstan är den äldsta bevarade kyrkan från slutet av 1200-talet.

Stockholms Stadshus fakta Ta dig runt med buss i Göteborg

Stockholms stadshus

Stockholms stadshus ligger på den gamla eldkvarnstomten vid Hantverkargatan 1 på Kungsholmen. Det tog 15 år att bygga huset och det var klart 23 juni 1923.

Stockholms stadshus är säte för Stockholms kommuns förvaltning och ledning. Nobelfesten som hålls varje år i Blå Hallen är ett känt event runt hela världen.

Du kan även gifta dig borgerligt i Stockholms Stadshus.
Gamla Stan i Stockholm

Gamla Stan

Gamla stan på Stadsholmen är en av de äldsta delarna i Stockholm. Stadsdelen bildades 1926. Flertalet byggnader i gamla stan är kulturmärkta.

De äldsta gatorna i Gamla Stan är Köpmangatan och Skomakargatan. Här finns även Stockholms smalaste gränd, Mårten Trotzigs gränd med sina 90 cm bredd.

Varje år anordnas det på Stortorget en julmarknad.

Avicci Arena i Stockholm

Avicci Arena

Avicci Arena tillhör Stockholms Siluett. Den stora vita bollen är en av Stockholms kända sevärdhet. Här spelas olika event inom idrott, musik mfl.

Globen är världens största sfäriska byggnad. Byggnaden är från 1989 och hette tidigare Globen och Ericsson Globe.

Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top