Gratis i Stockholm

Spar på din budget!

Tips på gratis aktiviteter i Stockholm

Det finns en del att upptäcka i Stockholm som inte kostar något utan är helt GRATIS. Alla gillar vi ju gratis.

Det kan vara ett gratis museum, stand-up, fira Sveriges Nationaldag, film, sport, musik, Midsommarafton, sightseeing och festivaler ...ja, nästan vad som helst. En del är gratis året om och en del är säsongserbjudanden.

Här har vi samlat lite av det vi hittat som är GRATIS i Stockholm för dig.

Barnboksfestival Stockholm

Barnboksfestival

Barnboksfestival på Medborgarplatsen Lördagen den 13 Maj

Succén är tillbaka! Under Stockholms Bokhelg samlas återigen några av Sveriges populäraste barnboksförfattare och illustratörer för en hejdundrande barnboksfestival på Medborgarplatsen. Träffa barnens nya och gamla favoriter, njut av högläsning och musikframträdanden, dansa och kramas med gosiga maskotar, tipspromenera, testa lyckan i fiskdammen och ta del av massor av andra roliga aktiviteter. I festivalens bokbutik kan du botanisera bland härliga böcker och få din nya favorit signerad!

Medverkar gör bland andra Elias Våhlund, Markus Granseth, Tina Mackic, Lin Hallberg, Anders Sparring och Per Gustavsson.

Varmt välkomna önskar barnboksförlagen BonnierCarlsen, Rabén & Sjögren, B. Wahlströms, Natur och Kultur, Lilla Piratförlaget, Alfabeta, Opal och Berghs i samarbete med Tranströmerbiblioteket och barnbokhandeln Bokbok.

Barnboksfestivalen

Freetour Sweden Stockholm

Gratis stadsvandring i Stockholm

Promenader i Stockholm

Häng på en gratis stadsvandring tillsammans med Free Tour Stockholm. Det ser ut som om guidningen är på engelska men vad gör man inte för en gratis sightseeing. :-) Här besöker ni kända sevärdheter och får lära er om Stockholm. Att gå på stadsvandring i Stockholm är ett intressant sätt att lära känna staden.

Free Tour Stockholm

Högvaktsavlösningen Stockholms Slott

Vaktparaden och högvaktsavlösningen på Stockholms Slott

Högvakten på Stockholms Slott har sin historia från Gustav Vasa som grundade den 1523. Samma år som Gustav Vasa blev Sveriges kung. Högvakten består av en styrka på 35 man och bemannas av av soldater från förband från hela Sverige. Högvakten har bland annat till uppgift att skydda Kungafamiljen. De står vakt utanför Stockholms Slott i sina vackra uniformer. Varje dag är det vaktavlösning och vakterna skall bytas ut. Den dagliga vaktavlösningen har blivit en av Stockholms mest populära turistattraktion.

Är ni i Stockholm under vaktavlösningsdags kan ni se vaktparaden som går genom Stockholm fram till Stockholms Slott. Väl framme vid slottet sker en speciell ceremoni när vakterna byts ut. Under sommarmånader kan vaktparaden komma till häst och med musik.

Plats: Stockholms slotts yttre borggård

Högvakten Stockholm Slott

Akkurat pub

Konserter på Akurrat i Stockholm

Sunday Night Live - alltid fri entre till musik på restaurang Akkurat Hornsgatan 18.

Det är fri entré. Först till kvarn gäller där det är begränsade platser. Åldersgräns 18 år.

Adress: Hornsgatan 18, Stockholm
Akurrat

St Patricks Day Parade

St Patrick's Day Parade i Stockholm

Paraden organiseras årligen av volontärer från Svenska Irländska Föreningen med stöd från Irlands ambassad i Sverige och med fler olika företag som sponsrar paraden. St Patrick's Day (17 Mars ) firas samma dag över hela världen.

Eventet kör igång kl 12 i Kungsträdgården, och under dagen så finns det aktiviteter och underhållning för alla åldrar, så som liveframträdanden, dans och ansiktsmålning. Paraden kick-startar vid Kl 13, med samling vid stora scenen. Under dagen så är det även möjligt att testa irländsk mat, dryck och delikatesser.

Datum: Mars (närmaste helgen till den 17 mars)
St Patricks Day Parade

Stockholms Kulturnatt

Kulturnatt Stockholm

Stockholm Kulturnatt är på kvällen när Stockholms fantastiska kulturområde rullar ut den lila mattan för att bjuda in dig till en unik fest där kulturen är i centrum. Museum, teatrar, gallerier och en mängd andra kulturarrangörer är öppna med evenemang för att ge en oförglömlig kväll. Bland annat kan du besöka Vasamuseet under Kulturnatt Stockholm som håller öppet mellan 18.00-23.59.

Naturligtvis är det gratis entré och öppet mellan 18:00 och midnatt. Därefter förlängs festen till 03.00. Vi ses i den lila natten!

Datum: 22 April 2023
Kulturnatt Stockholm

Bagageloppis Solvalla

Backluckeloppis / Solvalla

Tyvärr verkar det inte bli någon loppis på Solvalla i år 2023. Ta dig till Solvalla i början på Maj till världens största bakluckeloppisen. Förhoppningsvis håller de rekordet även i år. Över 1000 bilar som säljer allt från himmel och jord från sin baklucka. Det kommer bli mycket folk, kom i tid och njut av en härlig dag på Solvalla. Allt sker inne på travbanan denna helg.

Såklart är det fri entré. Vill ni gå på fler loppis missa inte på parkeringen utanför Solvalla. Fler olika datum under året.

Adress: Box 205 01, 161 02 Bromma.
Säsong: Maj. Bild: Solvallaloppis.se
Mer information om Backluckeoloppis Solvalla

Köp Go City Stockholm Pass

GO CITY STOCKHOLM PASS

Upptäck Stockholm till rabatterat pris - i ett kort!

5% RABATT t o m 2023-09-30 med rabattkod ILOVESWEDEN!

Med ett Go City Stockholm Pass kan du spara en hel del pengar på sevärdheter och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3, 4 eller 5 dagar. Alla entrépriser är inkluderat i priset till de sevärdheter och sightseeing som ingår.

Mer info om Go City Stockholm Pass

Fria inträden och sightseeing:

Skansen

Vasamuseet

Nobel Prize Museum

Globen SkyView

Fotografiska

Båt- och Bussturer m.m

Sveriges Nationaldag i Stockholm

Sveriges Nationaldag - 6 juni 2023

I Stockholm händer mycket trevligt under Nationaldagen. För er som inte vet vilken dag Sverige firar Nationaldagen så är det den 6 juni varje år. Tidigare kallades Sveriges Nationaldag för Svenska flaggans dag. Inte förrän 1983 ändrades namnet till Sveriges Nationaldag och och inte förrän 2005 blev Nationaldagen officiell helgdag. Nu till var du kan fira Nationaldagen gratis i Stockholm. Den 6 juni 2023 firar faktist också Sverige 500 år då det var 500 år sedan Gustav Vasa steg upp på den kungliga tronen 6 juni 1523.

Nationaldagen firas på flera olika platser i Stockholm som bland annat Humlegården, Smedsuddsbadet, Hagaparken (Kunglika Operan), Gärdet och Kungliga Slottet.

Fri entré till Kungliga Slottet på Sveriges Nationaldag
På Sveriges Nationaldag den 6 juni brukar Kungliga Slottet hålla öppet för fri entré. Kungaparet eller Kronprinsessfamiljen brukar då hälsa besökarna välkomna in i slottet. Mot kvällen kan ni även se Sveriges kungligheter åka kortege med häst och vagn från slottet till Skansen för att där fira Sveriges Nationaldag.

Adress: på olika platser
Säsong: 6 Juni

Stockholm Marathon

Stockholm Marathon

Folkfesten med löpare i Stockholm

Löparfesten
2018 var det 40:e gången som Stockholm Marathon går av stapeln i Stockholm. En efterlängtad folkfest för åskådarna längst med rutten i stan och en utmaning för deltagarna. Det internationella intresset ökar för varje år och över 100 olika nationaliteter är anmälda årligen. Heja, Heja!

Stockholm Marathon är 42.195 m och rutten går i centrala Stockholm genom Kungsholmen, Vasastan, Östermalm, Gärdet, Djurgården, Gamla Stan, Södermalm, Långholmen och Kungsholmen - se karta. Så ger ut i vimmlet och delta i folkfesten! I sommar är det dags igen!

Datum: 3 juni 2023
Mer information om Adidas Stockholm Marathon

Smaka Good Food Festival i Stockholm

Good Food Festival

Matfestivalen i Stockholm

Matfestival i Kungsträdgården
Juni startar med den årliga försommarfesten - Good Food Festival. Festivalen lägger fokus på mat och underhållning.

Parallellt arrangerar de för sjätte året i rad - konferens Sweden Foodtech Big Meet.

Datum: avvakta tider för 2023.
Säsong: Juni
Mer information om Smaka Good Food Festival

ÅF Offshore Race (KSSS) Gotland Runt

Gotland Runt Offshore Race 2023

"Missa inte när segelbåtarna skall tävla i "Gotland runt". I området kring fullriggaren af Chapman på Skeppsholmen ligger ca 300 segelbåtar och väntar på starten den 2 juli 2023. Gotland Runt är världens största årliga havskappsegling och har arrangerats av Kungliga Svenska Segelsällskapet - KSSS sedan 1937

Det kommer att bjudas på musikunderhållning, pröva på aktiviteter, hoppborg m.m. I sponsorbyn står det ca 40 utställare med olika erbjudanden. Ni kan köpa mat från fler olika ställen.

För er som vill se starten kom till Skeppsholmeni då båtarna släpps iväg. De seglar mot Gotland och går i mål i Sandhamn några dygn senare.

Datum: 2 juli 2023. Bild: https://www.ksss.se/
Mer information om Gotland Runt

Putte i Parken i Kungsträdgården

Musikfestival: Putte i Parken

Vi avvaktar tider för 2023. I juli kommer den populära värmländska musikfestivalen Putte i Parken till Kungsträdgården i Stockholm. Kom och umgås på gratis sommarfestival..

Datum: Juli
Musikfestival Putte i Parken

Gratis Stadsvandring i Stockholm

Gratis stadsvandring i Stockholm

Häng med ytterligare ett gäng i Stockholm som gör gratis guidning på engelska - Stockholm Free Tours. Besök kända platser i Stockholm runt city och Gamla Stan. Det finns även privat guidning om ni föredrar det.

Stockholm Free Tour

Besök Sveriges Riksdag i Stockholm

Besök Stockholms Riksdagshus

För dig som är intresserad av hur det ser ut i Riksdagshuset och vad som pågår där inne kan följa med på en vandring genom lokalerna. En guide tar dig runt och visar och svarar på frågor som kan komma upp. Det blir även historiska tillbakablickar av vad som hänt här under årens lopp. Du har också möjlighet att lyssna på debatter i riksdagen. Riksdagshuset har även ett bibliotek är allmänheten är välkommen in.

Såklart är det fri entré. Begränsade antal platser på de guidade visningarna av Riksdagshuset.

Adress: Riksdagshuset, Riksgatan 3 (Helgeandsholmen)
Mer information om Stockholms Riksdagshus

Besök Stockholms vackra parker

Besök en park i Stockholm. Det finns flera underbara parker i Stockholm. Ta med dig en filt med lite fika en sommardag eller strosa en höst i parken och se de fantastiska höstfärgerna. Promenera bland vackra blommor under våren. På vintern kan ni sätta er på något av caféerna och ta en värmande kopp varm choklad (vissa är säsongsöppna).
Kungliga Nationalstadsparken Stockholm

Kungliga nationalstadsparken

Den 27 kvadratkilometer stora nationalstadsparken innehåller unika kultur- och naturvärden, allt från slott till koja, parker, och sjöar. Där finns också Europas största bestånd av grova ekar, bla Prins Eugens ek. I september 2010 invigdes ett nytt cykelstråk som går genom Kungliga nationalstadsparken. Parken sträcker sig mellan delar av Stockholms, Lidingö och Solna kommuner. Parkområdet inom Lidingö kommun omfattar enbart ögruppen Fjäderholmarna.

Gratis inträde

Mer information om Kungliga nationalstadsparken
Rålis Rålambshovsparken Stockholm

Rålambshovsparken/Rålis

Rålambshovsparken ligger på Kungsholmen och sträcker sig från Lilla Västerbron ut mot Riddarfjärden. Parken har många öppna gräsytor som passar mycket bra för picknick, lek och slappa i solen. I parken kan du utföra olika sporter, även klättra och det finns också ett utomhusgym. I parken finns en amfiteater, parklek med plaskdamm, utomhusbio, parkteater, uteservering, diverse sportplaner, klätterblock och utomhusgym.

Gratis inträde

Mer information om Rålambshovsparken
Hagaparken Stockholm

Hagaparken

Hagaparken är en engelskinspirerad park i Haga i Solna kommun i Stockholms län, som anlades på initiativ av Gustav III. I parken finns idag en rad olika paviljonger och tempel som till exempel Turkiska kiosken, Kinesiska paviljongen, Koppartälten, och Ekotemplet. I Haga parken ligger även Haga slott. I Haga Slott växte Kung Carl XVI Gustav upp och nu bor Kronprinsessan i slottet med sin familj.

Gratis inträde

Mer information om Haga parken
Stockholm Street Festival

Stockholms Street Festival

Stockholm Street Festival tog ett uppehåll 2022 så vi får se om de återvänder under 2023. Festivalen brukar vara i Kungsträdgården. Vad sägs om skickligaste gatuartister, trollkarlar, akrobater, clowner m.m med olika spektakulära underhållningar.

Datum: Augusti, Kungsträdgården
Stockholm Street Festival

Stockholm Pride Festival

Stockholm Pride Parade 2023

Parad för alla i Stockholm

Festivalparad med en massa färger
Stockholm Pride Parade är Skandinaviens största Prideparad. Deltagarna i paraden kan bli så många som 60.000 pers. Och här är det glitter och glamor för hela slanten. Besökarna brukar vara runt 600.000 pers så om du vill få en bra plats....var ute i god tid. Paraden går genom centrala Stockholm.

Säsong: Aug (avvaktat tider för 2023)
Mer information om Stockholm Pride

Utomhuskonsert med Kungliga Filharmonikerna

Utomhuskonsert med Kungliga Filharmonikerna

Filharmonikerna i det blå

Musik utomhus
En trevlig tradition är när Kungliga Filharmonikerna tar ut sina instrument och ger gratiskonsert på Gärdet i Stockholm (vid Sjöhistoriska museet). Ta med filten och picknickkorgen och njut av klassisk musik och kanske sjung med. Det blir även kul aktiviteter för barnen, ansiktsmålnin.

Datum: Aug. avvaktat tider för 2023. Foto: Frankie Fouganthin
Mer information om Filharmonika i det blå

Stockholms Kulturfestival i Stockholm

Stockholms Kulturfestival / We are Sthlm

Årets festival: pop, världsstjärnor m.m. Stockholms Kulturfestival har fri entré och erbjuder något för alla åldrar.

Datum: 16 - 20 Aug 2023
Stockholms Kulturfestival

Kulturhuset/Stadsteatern i Stockholm

Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Hos Kulturhuset Stadsteatern finns det gratis upplevelser för både barn och vuxna. Det ligger i centrala Stockholm vid Sergels Torg. Själva Kulturhuset & Stadsteatern slogs ihop 2013.

Det är över 10 000 kvm stort och 7 våningar högt. Här finns bibliotek där du kan läsa tidningar och lyssna på musik, ibland bjuds det på gratis bio, lär dig dansa, var med på tv-spelsdag, exprimentera med ljud, lär dig hur du blir klimatsmart, läs tecknade serietidningar i Sveriges enda Serietek. För de minsta finns lekhörnor, fredagsdans, bildverkstad och sagostund m.m.

Det mesta är gratis men ibland kostar vissa utställningar och liknande ett inträde. När det är framträdande av kända artister kan ni köpa biljetter till Hörsalen m.m

Datum: Året runt
Mer information om gratis på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm

Parkteatern i Stockholm

Parkteatern

Parkteatern är en lång tradition av teater och nöje i det fria. Sedan 1942 har Stockholmarna samlats under sommarmånaderna där de upplevt kultur och konst. Traditionen fortsätter som sagt och du bjuds varje sommar på teater, konserter, dans och cirkus.

Reglerna är enkla: Det är alltid gratis. Det är alltid under bar himmel. Du kommer som du är. Är det trångt får man tränga ihop sig. Ta gärna med dig egen picnic. Om vädrets makter är emot oss så väntar vi in i det sista innan vi ställer in. Det blir ett drygt hundratal föreställningar som spelas under sommaren på olika spelplatser i Stockholm..

Datum: Juni, juli och augusti, 2023
Mer information om Parkteatern

STOFF - Stockholm Fringe Festival i Stockholm

STOFF - Stockholm Fringe Festival

STOFF är en chans för konstutövare att testa nya idéer, nätverka och samarbeta med andra konstnärer, utveckla arbeten och inspireras av många olika kreativa uttryck. Fringe är platsen för artister som vill visa sig, som vill testa, exprimentera och som vågar utöva sin konst. 2023 blir det den 14: e upplagan av Stockholm Fringe Festival! Fringe festivaler hålls över hela världen och har faktiskt sin historia från Edinburgh från slutet av 1940-talet.

Datum: 29 aug - 3 sep, 2023
Stockholm Fringe Festival i Stockholm

Halloween Parade Stockholm

SHOCKHOLM Halloween Parade

Halloweenparaden utgår ifrån Medborgarplatsen (information från 2022 års parad). Tusentals människor samlas i skrämmande, snygga, läskiga, fantastiska, halloween tema dräkter på Kungsträdgården och paraderar genom gatorna. Paraden går runt Gamla Stan, nerför Skeppsbron tills de återvänder till Kungsträdgården. Halloweenparaden i Stockholm - SHOCKHOLM - har blivt en av de största Halloweenparaderna i Skandinavien och Europa. SHOCKHOLM startade 2011 av Bill Schacht från New York bosatt i Stockholm.

Datum: 4 nov 2023

Arkivens Dag Stockholm

Arkivens Dag

Arkivens Dag är en dag då hela Sverige öppnar upp sina intressanta arkiv - så även i Stockholm. Det är en mycket intressant dag med föreläsningar, visningar av arkiv, historia och utställningar. Detta är kanske inte något man tänker att man skall gå på men vi vill slå ett slag för denna dag. Arkivens Dag började 1998 och har sedan dess blivit en tradition i många av Sveriges städer.

Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet i bred bemärkelse. Genom att arrangera öppet hus vill arkiven uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag.

Datum: 11 nov, 2023
Mer information om Arkivens Dag

Musikplats Stockholm i Stockholm

Musikplats Stockholm

Sveriges Radio bjuder på live-musik under året. Under fredagar bjuds du in på lunchmusik på Radiohuset i Stockholm med liveartister. Under 2023 kommer artister som Molly Hammar, Chris Kläfford, Uno Svenningsson, Mikael Rickfors, Eric Gadd, Marit Bergman mfl.

Tidigare år har artister som bla Pernilla Andersson, Petra Marklund, Magnus Carlsson, Jill Johnson, Amanda Jenssen, Tommy Nilsson, Janice, Sanna Nielsen, Weeping Willows spelat. Platserna är begränsade så det är först till kvarn som gäller. Vill du sitta i publiken behöver du föranmäla dig.

Adress: Studio 4 i Radiohuset, Oxenstiernsgatan 20.
Mer information om Musikplats Stockholm

Gå på museum gratis

Flera museum i Stockholm har haft gratis entré mellan åren 2016 till 2022. Tyvärr ändrades reglerna 2023 och många museum som tidigare haft fri entré tar nu entréavgift. Men vissa museum har fortfarande gratis entré för alla medan andra ger gratis entré för barn och ungdomar och några fri entré på specifika dagar. Ett intressant museum är Stockholms Stadsmuseum som har fri entré. Här finns mycket för dig att upptäcka som är intresserad av historia. Här finns många olika utställningar både permanenta och tillfälliga. Upplev Stockholm under 1600-talet, foton från 1800-1900 tal, arkeologiska utgrävningar, en cittra som sägs ha tillhört Carl Michael Bellman, Stockholmskartor, Stockholms bebyggelse och mycket mer. Eller vad sägs om Naturhistoriska museet med dinosaurier, människans historia och mycket mer.
Nationalmusett Stockholm

Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges största konstmuseum. Du finner samlingar av konst som tex måleri, skulpturer och konst på papper från omkring 1500-talet till 1900-talet, samt av konsthantverks- och designföremål från 1500-talet till nutid. Det totala antalet föremål uppgår till cirka 700 000 st. Museets verksamhet sträcker sig även utanför byggnaden på Blasieholmen.

Fri entré under 20 år

Nationalmuseum
Sjöfartsmuseet Göteborg

Medeltidsmuseet

Museet presenterar Stockholms medeltida historia och samhällsliv. Medeltidsmuseet skildrar stadens uppkomst och medeltida utveckling. Museet är uppbyggt kring några fasta fornlämningar som tex en del av stadsmuren från 1500-talets början. Alla föremålen på museet kommer från hela stadsområdet.

Gratis inträde

Medeltidsmuseet
Riksidrottsmuset i Stockholm

Riksidrottsmuseet

Här får du lära dig allt om idrottens historia. Barnen kan testa på olika idrotter, testa idrottsutrustning, klättra på klättervägg.

Gratis inträde

Riksidrottsmuseet
Armemuseum Stockholm

Armémuseum

På armémuseet kan du se ca 100 000 föremål som har använts inom den svenska armén. Många av föremålen är från 1500-talet och framåt. Tillsammans med Flygvapenmuseum ingår Armémuseum i myndigheten Statens försvarshistoriska museer (SFHM).

Fri entré på tisdagar samt för alla t o m 18 år

Armémuseum
Stadsmuseet Stockholm

Stadsmuseet

Museet är beläget i Södra stadshusets tidigare lokaler belägna vid Ryssgården på Södermalm och visar permanenta och tillfälliga utställningar. Museet presenterar Stockholms historia. Museet bytte namn 2013 från Stockholms stadsmuseum, till Stadsmuseet i Stockholm. Stadsmuseet arrangerar föreläsningar, teaterföreställningar och andra evenemang.

Gratis inträde

Stadsmuseet
Livrutskammaren i Stockholm

Livrustkammaren

Gör ett besök på Livrustkammaren i Stockholms Slott. Här finns magiska saker, gamla fina hästdroskor, klänningar och andra kläder från olika århundraden. Barnen har en upptäktsplats i Lilla rustkammaren. Här kan de lyssna, känna och klämma på den kungliga historien.

Fri entré på torsdagar (sep - apr) samt för alla under 20 år.

Livrustkammaren
Ekomiska Museet Stockholm

Ekonomiska Museet / Kungliga myntkabinettet

Följ den ekonomiska historien. Sedan 2020 finns museet i samma byggnad som Historiska museet på Narvavägen 13-17 i Stockholm. Just nu är museet stängt för renovering. Öppnar våren 2024.

Fri entré på onsdagar samt för alla under 20 år.

Ekonomiska Museet
Strindbergsmuseum i Stockholm

Strindbergsmuseet

Se hur det såg ut i Strindbergs hem på Drottninggatan 85. Mycket av hans inredning finns kvar i original. Museet presenterar även olika utställningar. Museet presenterar även flera olika föremål, fotografier m.m.

Fri entré under 20 år

Strindbergsmuseet
Sjöhistoriska Museet i Stockholm

Sjöhistoriska Museet

Sjöhistoriska museet presenterar kunskap om människans förhållande till hav, kust, fartyg och båtar i historia och nutid. Museet har samlingar med 900 000 fotografier, 50 000 föremål och 45 000 ritningar.

Fri entré t o m 18 år

Sjöhistoriska Museet
Vi reserverar oss för eventuella felskrivningar och ändringar i innehåll. Besök alltid respektive hemsida för senaste information.
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top