The Viking Museum

Lär dig om vikingatiden i Sverige

Vem var vikingarna? Res tillbaka i tiden till forntida – Vikingatiden!

Vikingamuseet i Stockholm, även känt som Vikingalivmuseet, ger besökarna en fängslande inblick i vikingatiden och den nordiska kulturen. Följ med till vikingarnas spännande liv i historien.

Museet har en samling autentiska vikingaföremål som verktyg, vapen, smycken, kläder och husgeråd. Dessa föremål ger dig insikter i vikingatidens hantverk och teknik. Många utställningar har interaktiva skärmar och multimediapresentationer, vilket gör att du som besökare kan engagera dig i vikingas historia på ett praktiskt sätt. Museet innehåller rekonstruktioner av vikingatida miljöer, till exempel dockor i naturlig storlek och skepp. På museet går även personalens guider runt i vikingakläder. Vikingatiden anses starta år 793 och slutade kring 1050 e.Kr.

På museet kan du få testa att bära en vikingahjälm, känna tyngden från ett vikingasvärd, testa att spinna, sitta på Odens tron, kliva ombord på drakskeppet eller varför inte spela ett parti av det vikingatida brädspelet Hnefatafel. Missa inte tågfärden, Ragnfrids saga, där Ragnfrid och hennes man måste ge sig av på en lång resa. Ni reser i sakta fart där du passerar flera olika miljöer.


Biljetter till the Viking Museum presenteras i samarbete med Tiqets.

biljett till The Viking Museum i Stockholm

Entrébiljett till The Viking Museum

The Viking Museum erbjuder dit en historia med vikingar och dess liv gesltaltas hela vägen genom Stockholms Vikingamuseum. Museet är både för vuxna som barn som älskar vikingar. Följ den senaste forskningen om vikingarnas historia! Du får träffa en viking i naturlig storlek som är skapad från DNA från ben bevarade på Sigtunamuseet utanför Stockholm! Han mötet dig med sin djupa blåa blick i en monter på museet. Glöm inte ta tågturen "Ragnfrids saga" där du upplever vikingatiden genom rörliga miljöer, ljud och ljus.

Ingår: entrébiljett och guidad tur!

Öppet: Året om
Adress: Djurgårdsvägen 68, Djurgården, Stockholm.

Om The Viking Museum

The Viking Musem ligger på Djurgården i Stockholm. Runt om ligger fler sevärdheter som Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet, VRAK museum och the ABBA Museum.

Historia
En av båthallarna i Wasahamnen på Djurgården fanns för uthyrning och projektet med ett museum om vikingatiden började ta form av några privata engagerade personer. Museet stod klart i april 2017 och öppnade i Båthall 1 vid Djurgårdsstrand på Djurgården i Stockholm. Museet invigdes högtidligt i närvaro av H.M. Konung Carl XVI Gustaf och H.M. Drottning Silvia.

Museet startade för att sprida kunskapen om vikingarna och dess myter. Några av föremålen ni ser har lånats från andra museum som tex: Historiska Museet, Gotlands museum och Sigtuna museum.

Vikingatiden har facinerat hela världen och Sverige är ett av de länder som förknippas med vikingatiden. Vikingatiden varade ungefär mellan ca 800-1050 e.Kr. I norden fanns ett fåtal städer som bla: Hedeby i Sønderjylland i Danmark, Uppåkra i Skåne, Birka i Mälaren och Kaupang i Norge. På vikingatiden betydde ordet "viking" "pirat". Man tror att vikingarna dog ut pga pestpandemin, strider med urinvånarna och klimatförändringar.

Rekonstruerade objekt
I museet kan ni se rekonstruerade miljöer, vikingar i naturlig storlek, som härrör till olika platser, små miljöer där du kan se hur vikingarna bodde och vad de åt. Flera olika objekt som det kunde se ut på vikingtiden kan också få kännas och bäras på, som en vikinghjälm och svärd.

En annan trevlig uppbyggd miljö är en kort tågfärd med historien om Ragnfrid och hennes man (Ragfrids saga) på en tur långt bort under vikingatiden.

Vad hette Stockholm på vikingatiden?
Man tror att vid dagens Stockholm låg ett fiskeläge under vikingtiden som hette, Agnefit. Agnefit låg troligen på det som idag kallas Riddarholmens västra del under det vikingatida 800-talet. Man vet inte riktigt exakt vart byn låg, den kan lika väl ha legat på Stadsholmens sydspets, norr om dagens Slussen.

Var vikingarna brutala och hänsynslösa?
Myten om de våldsamma, plundrande vikingarna, med sina behornade hjälmar, har spridit sig över världen i många år. Kan de nya arkeologiska upptäckterna och forskningen förändra vår syn på livet i Skandinavien för tusen år sedan?. Vi kan nog inte komma undan att när vikingarna krigade mot både England och Frankrike drog de fram med sina vapen och plundrade och dödade sina fiender. Därefter tog de sina byten.

Vikingarna blev uppfostrade från barnsben att bli en krigare (pojkar) och tack vare sin fysiska träning och sin atti­tyd blev en viking oftast orädd vid en strid. Striderna ägde oftast rum under vår och sommaren och när hösten närmade sig åkte de hem för att skörda på den egna gården. Men myten om "behornade hjälmar" vet vi idag att den myten inte är sann.

The Viking Museum
Adress: Djurgårdsvägen 48, 115 21 Stockholm

HOTELL I STOCKHOLM

Stockholm erbjuder dig allt ifrån lyxhotell till vandrarhem. Bo centralt vid Gamla Stan så har du gångavstånd till det mesta. Kanske skall du på konsert i Globen eller Friends Arena då är det skönt att bo nära.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Stockholm. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Stockholm:

Hotell nära Stockholms Centralstation

Hotell nära Kungliga Slottet

Hotell nära Gröna Lund

Hotell nära Gamla Stan

Hotell nära Globen / Avicii Arena

Hotell nära Friends Arena

Karta - The Viking Museum
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top