AIK Stockholm

Fotbollslaget från Stockholm

AIK Stockholm

Klubben med anor från 1891.
I Stockholm är det AIK som är den största fotbollsklubben. Klubben har anor sedan år 1891 och AIK vann sitt första allsvenska guld säsongen 1931/1932 och har blivit svensk mästare vid flertalet tillfällen. Friends Arena är AIK:s hemmaplan.

Frinds Arena biljetter

AIK Biljetter

Missa inte matcherna med AIK. Boka biljett i tid.

Plats: Råsta Strandväg 1, 169 56 Solna.

AIK i Stockholm

Ett av de stora fotbollslagen i Stokholm. AIK Fotboll AB driver verksamheten kring AIK:s herrlag, juniorlag för herrar och damlag.

AIK Stockholm

Historia
Det var ett par ungdomar som bestämde sig för att bilda en idrottsklubb och detta skedde hemma hos familjen Behrens 1891 i Stockholm. Namnet blev "Allmänna Idrottsklubben" för man ville att klubben skulle utöva flera olika sporter.

De första grenarna i klubben blev gymnastik och idrott och det var inte förrän 1896 som fotbollen startades i föreningen av Sigge Stenberg. På den tiden spelade laget på Ladugårdsgärdet på Östermalm. Övriga platser som har spelats på genom åren har varit Idrottsparken (där nu Stockholms Stadion ligger) och 1912 blev Stockholms Stadion hemmarena. Efter Stockholms Stadion blev 1937 Råsunda Fotbollsstation hemmarena. Efter 76 år flyttade laget till en ny hemmarena, Friends Arena 2013.

Klubbens mest kända smeknamn är Gnaget som tillkom runt 1920-talet.

Storhetstiden 1931/1932
År 1931/1932 fick laget sitt första allsvenska guld. Vid denna tiden förlorade de inte på 13 matcher och fick endast en förlust. Vid samma tid 1932 gjorde den 19 år gammal, målvakten Gustav "Gurra" Sjöberg debut i allsvenskan och spelade sedan fram till 1950 i AIK och blev en legend för sin tid.

Kuriosa

Färg på AIK:s tröjor
Svart och gul är färgerna vi förknippar med AIK Fotbollslag. Matchtröjan hemma är svart med gula ränder på axlarna och vita byxor. Bortastället matchtröja är vit bas med blå rand på axlarna och vita byxor.Vid speciella matcher eller jubileum tas nya tröjor fram.

År 1901 spelade man i ett mörkt ställ med AIK på bröstet och våren 1909 blev det en svart matchtröja med vita byxor.

En ny tröja kom 2018 som är svart med nike-loggan och AIK på bröstet. Denna tröjan kommer att bäras i cup- och försäsongmatcher fram till allsvenskan.

Supportrarna
Från läktarna hörs supportersångerna "Å vi är Gnaget" och "Heja, heja AIK", "In med bollen" , "Vi är AIK". Det finns några supporterklubbar till AIK - Black Army, Smokinglirarna, Ultras Nord och Sol Invictus. Även utanför huvudstaden finns det lokala supporterklubbar för AIK.

Föreningar utomlands
AIK har också en förening för de som bor i utlandet, Exilgnagarna. AIK har även supportar inom kungahuset. Det var Gustaf VI Adolf som blev AIK:s beskyddare och förste hedersledamot 1907 och var det fram till sin död 1973. Kung Carl XVI Gustaf bär vidare traditionen.. AIK samarbetar även med olika ligapartners inom olika brancher.

Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Var alltid noga med att läsa på resp. hemsida vad som ingår i din bokning. Vid frågor om din bokning kontakta Ticketmaster, beroende på var du bokat dina biljetter. Bilder: Ticketmaster och AIK Stockholm.
Karta - Friends Arena
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top