Upptäck det härliga Stockholm

Några pärlor att besöka!

Planera inför din vistelse i Stockholm

Att hitta på vad man ska göra med sina vänner kan vara svårt, men i Sveriges största stad kan du och din kompis alltid hitta något kul att underhålla er med. För den som kommer utifrån Stockholm finns det mycket att upptäcka. Gatorna flödar av sevärdheter, mysiga kvarter, parker, shopping, barer, sport och nöjen. Här kommer några tips till dig.

Promenera i Gamla Stan
Den som älskar att strosa runt i äldre stadsdelar kommer att älska Gamla stan i Stockholm. Det äldre området är nämligen både stort och välbevarat. Här är cirka 3 000 personer bosatta i de läckra gamla byggnaderna – vissa flera hundra år gamla. I Gamla stan hittar du också massor av mysiga fik, smala gränder och spännande små butiker. Ett måste! Här finns också spökvandringar för den som är intresserad av det mer kusliga… ett kul sätt att upptäcka Gamla stan på. Från Gamla stan är det inte långt till andra sevärdheter med anor.

Vitabergsparken Stockholm

Fika i Vitabergsparken
I den östra delen av stadsdelen Södermalm hittar du den populära Vitabergsparken. Namnet kommer förmodligen från den ljusa färgen från det tidigare kala berget, tidigare känt som Kråkberget. I den norra delen av parken finns kolonilotter och här finns också en charmig friluftsteater. Den som vill kan ta med sig fikakorgen och filt hit en solig och härlig vår-/ sommardag eller så kan man köpa fika på plats. Har du barn med dig finns här också en fin lekplats. En härlig oas i storstaden.

Stockholms Slott
Du kan inte åka till Stockholm utan att besöka det kungliga slottet. Du kan gå in i slottet och känna dig som en kung eller drottning. Besök Bernadotte-våningen, Ordenssalarna och Rikssalen mfl. I slottet finns också många olika museum som tex "Skattkammaren" som du finner i källaren på slottet (här förvaras alla Riksregalierna), i den sk. Skattkammaren. Här finns också en egen kyrka - Slottskyran. Högvakten är också lite speciellt att vänta in. Den har genomförts sedan Sedan 1523 på slottet. I anslutning till slottet ligger också Stadshuset och Nationalmuseet.

Fotboll på Friends Arena
Friends Arena är inte bara känd som Sveriges nationalarena utan också för de svettiga fotbollsmatcher som utspelas här. Ett hett tips för Stockholmsrecensenten är att försöka tajma in ett derby, då är det som hetast i klackarna. När AIK och Hammarby spelade mot varandra i september 2018 fanns 49 034 personer i publiken. I november AIK-GIF Sundsvall samma år blev rekordet 50 128 i publiken. i samma arena kommer stora kända artister som uppträder och varje år blir det Horse Show.

Friends Arena ligger i Solna strax norr om Stockholm. Du tar dig enkelt hit med pendeltåg.

Eriksdalsbadet
Från en nationalarena till en annan. Alla sportintresserade vet vilken helig plats Eriksdalsbadet är för den svenska simidrotten. Men här sker mer än stenhård träning och intensiva tävlingar. Den som är sugen på att motionssimma har också goda möjligheter. Likaså finns här ett äventyrsbad som passar vännerna såväl som hela familjen. Badet har öppet alla dagar i veckan och kan vara en perfekt återhämtning från fikande i parker, svettiga fotbollsmatcher eller kusliga promenader i Gamla stan. På sommaren har du möjlighet att bada ute i deras utomhusbassäng. Läs här för mer information.

Båt i Stockhholms skärgård

Åk en båttur ut i skärgården
Det är lätt att ta sig ut i skärgården från Stockholms centrum. Ni kan åka med Waxbolaget eller Strömma Kanalbolag som avgår från Strömkajen och Nybrokajen. Ni kan köpa biljetter ombord. Har ni inte mycket tid kan ni besöka de närmsta öarna som är: Fjäderholmarna och Vaxholm. På öarna kan ni bada och vandra runt. Vaxholm har ju även sin fina fästning. Längre ut i skärgården finns flera olika öar att besöka. Öarna heter bla: Fjäderholmarna, Sandhamn, Utö, Grinda, Finnhamn, Möja etc. Vill ni stanna över och besöka flera öar under några dagar kan man sova över på vandrarhem, hotell eller stugbyar på flera av de.

Besök Djurgården med flera olika kända turistmål
Djurgården är idag en favoritplats för många Stockholmare, det kan även bli din när du är på besök. Hit kommer du när du vill besöka några av de kända museer som finns här, Etnografiska Museet, Nordiska museet, Polismuseet, Riksidrottsmuseet och Sjöhistoriska. För er med barn tipsar vi om Nordens djur på Skansen och självklart Gröna Lund med sina karuseller och berg och dalbanor. För er som älskar Astrid Lindgrens figurer gör ett besök till Junibacken såklart. Missa inte att besöka Vasamuseet med sitt anrika skepp från slutet av 1600 talet. Skeppet Vasa kantrade och sjönk i Stockholm 1628 och nu kan ni beskåda det på land.

Musikälskare som älskar ABBA kan göra ett besök till ABBA the Museum. Här kan ni träffa Benny, Björn, Agneta och Frida på flera olika sätt i museet. Lyssna på en audioguide där de berättar om sina personlia minnen och berättelser från sina fantastiska karriärer. Sjung i Polarstudion och se deras kläder som de har använt genom åren.

Åk en tur med båt till Birka
Besök Vikingastaden Birka på ön Björkö i Mälaren. Staden byggdes på 750 talet och sägs vara Sveiges första stad. Birka finns med på listan över Unescos Världsarv. Du kan boka guidade visningar, besöka vikingamuseet och titta in i vikingabyn som visar hur det var under vikingatiden med sina smedjor och vävstugor m.m. Vikingahusen med sina trähus som ni passerarär nog de mest attraktiva som besökarna gärna vill se. Det känns verkligen som ni är med på Vikingtiden! Ni kommer hit med båt som tar ca 2 timmar en väg. Boka en heldagsutflykt!

Gripsholms Slott i Mälaren
Vill ni komma lite utanför Stockholm och besöka ett slott från Gustav Vasas tid, gör ett besök till Gripsholms Slott. Gripsholm har anor från slutet av 1300-talet. Under en period på 1700-talet lät Gustaf III år 1781 bygga en teater i slottet. Denna teater finns än idag och på sommaren spelas det teater på platsen. Det som är svårt att förstå att här finns saker som har stått oförändrade sedan 1500-talet.

Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top