Djurgården Stockholm

Fotbollslaget från Stockholm

Denna artikel presenteras i samarbete med Casinobonusar.nu

Djurgården - Järnkaminerna i Stockholm

Järnkaminerna.
Med lite hjälp från en före detta Gais-spelare bildades Djurgårdens IF Fotbollsförening 1899. Herrlaget och damlaget spelar i Allsvenskan. Herrlaget har Tele2 Arena i Johanneshov i södra Stockholm som hemmarena och damernas är Stockholms stadion.

Djurgården i Stockholm

Ett av de stora fotbollslagen i Stockholm.

Djurgården Fotboll Stockholm

Historia
Innan fotbollssektionen kom igång inom Djurgårdens IF var det andra sporter som löpning, rodd, skidor och dragkamp som gällde. Det var några ungdomar på Djurgården som bildade en kamratklubb på ett kafé i Stockholm. Först var det endast de som bodde på Djugården som fick vara medlemmar, detta ändrades dock 1892. Fotbollssektionen bildades 1899 och i början spelade herrlaget i röda tröjor. Bara efter redan några år ändrades tröjorna till vertikala blåa ränder och dessa färger används även i dag. År 2013 beslutades att Djugårdens IF damfotbollförening går samman med Djurgårdens IF Fotbollsförening. Damfotbollsföreningen bildades 2003.

Tele2 Arena
Lagets första hemmaarenan var Stockholms idrottspark och efter 1906 gick flytten till Östermalms IP. 1911 flyttade de till Tranebergs IP som blev deras hemmarena under 24 år fram till deras nya hemmarena Råsundastadion. Från år 1936-2013 blev Stockholm Stadion hemmarena. Djurgårdens IF dam fick Stadion som hemmarena 2013. Idag spelas alla hemmamatcher för herrar på Tele2 Arena.

Gais i Allsvenskan
Idag kallas den högst divisionen inom fotboll för Allsvenskan. Den första säsongen gick av stapeln 1924/1925. Det klubblag som vinner Allsvenskan blir korade svenska mästare. Men det var faktiskt inte förrän säsongen 1930/1931 som vinnarna kunde kalla sig svenska mästare. För Allsvenskan hade inte nationell mästerskapsstatus när den startade 1924. Detta var ju lite tråkigt för just Gais då de vann den allra första säsongen av Allsvenskan (1925). 1927 vann de igen. Säsongen 1930/1931 när Allsvenskan fick svensk mästerskapsstatus, ja, då vann faktiskt Gais igen och kunde för första gången kalla sig svenska mästare i just Allsvenskan. Säsong 1954/1955 vann de åter igen. Men efter mitten av 50-talet har laget förflyttats mellan olika divisioner beroende på hur bra tidigare säsonger gått.

Shop och spel
Ta dig till souvenirshopen i Globe Shopping Mall intill Globen och Tele2 Arena där du kan handla allt inom fotboll och hockey. I butiken kan du köpa kläder, skor, souvenirer och biljetter. Djurgården Fotboll och Djurgården Hockey öppnade denna gemensamma butik 2017.

Kända svenska spelare i Djurgården
Kim Källström var med under 2000-talet vid Djurgårdens framgångar. Kim började att spela med Djurgården 2002 och vann SM guld under sin första säsong med laget. Redan efter säsongen 2003 lämnade Kim Sverige för spel utomlands. Han kom dock tillbaka till Djurgården igen 2017. Men i slutet på 2017 meddelar Kim att han slutar som fotbollsspelare.

Kuriosa

Några smeknamn för Djurgården
Järnkaminerna – kom till på 1960-talet som kom sig av lagets färger på bortamatchtröjorna som var mörkblå och röda. Färgerna förde tankarna till järngallret i en glödande kamin. Djurgårdens IF har supportergrupp som heter Järnkaminerna.

Blåränderna
Blåränderna - tröjorna är blårandiga och ytterligare ett smeknamn som också används inom ishockeyn är Stockholms stolthet.

Vi reserverar oss för ev. ändringar av innehåll. Bilder: Djurgården.
Karta - Tele2 Arena
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top