Museum of Wrecks

Mytomspunna vrak i Östersjön

Vraken på Östersjöns botten kommer till liv på ytan!

The Museum of Wrecks är en fascinerande museum dedikerad till att visa upp sjöfartshistoria, särskilt med fokus på skeppsvrak och deras berättelser.

Museet visar flera förlista fartygen i Östersjön och det är fascinerande att på nära håll få uppleva föremål som under hundratals år legat begravda på havets botten. Östersjön är en plats i världen där flertalet skeppsvrak är bevarade, och nya upptäcks faktiskt hela tiden. Museet ligger på vackra Kungliga Djurgården i Stockholm. Det är inga riktiga skepp som har bärgats som du kommer se på museet utan filmade och skapade för att få en känsla av skeppen som ligger på havets botten.

På museet följer du skeppens historia genm multimedia, monterbelysning och interaktiva utställningar. Förutom i haven kan du se undervattensfilmer och undersöka spåren som också har lämnats i Sveriges sjöar och vattendrag. På andra våningen kan du se marinarkeologiska undersökningar från Danmark, Tyskland, Polen, Estland och Finland, Museet är ett systermuseum till Vasa Museet. Känn hur det var att segla på ett 1600-tals skepp och se fynd som är 10 000 år gamla. Ta med hela familjen och förflytta dig till under havsytan där du kommer ha fartyg och annat som passerar ovan ditt huvud.


Om The Museum of Wrecks

The Museum of Wrecks ligger på Djurgården i Stockholm. Runt om ligger fler sevärdheter som Skansen, Gröna Lund, Vasamuseet, och the ABBA Museum. Museum of Wrecks ligger mellan Vasamuseet och Gröna Lund.

Historia
Vrak – Museum of Wrecks ligger i en före detta båthall på Galärvarvsområdet. Vrak ingår i Statens maritima och transporthistoriska museer, liksom Vasa museet. Museet hittar du i en gammal båthall ritad av arkitekten Paul Hedqvist 1941. Fahlander Arkitekter har därefter anpassat byggnadens utseende till dagens museum. Museet invigdes i september 2021 med ett tal av H.M. Konungen.

Vad du kan se på museet
Du kommer inte se verkliga vrak på museet utan du reser till havets botten med hjälp av filmer, hologram och VR-lösningar. Marinarkeologernas filmar på havets botten som sedan visas upp i 3D format på museet. Förutom flertalet olika vrak på Östersjöns botten kan du även se vrakhistorier från Danmark och om ett av Hansans skepp som förliste i närheten av Wismar på 1300-talet. den holländska tvåmastaren Vrouw Maria som förliste 1771 i finska skärgården.

En annan avdelning specialiserar sig på marinarkeologernas arbete, om 3D-kameror och undervattensrobotar. Även hur man åldersbestämmer ben och trä.

Varför finns det så många skepp i Östersjön?
Det beror på att Östersjön är bräckt vatten och där trivs inte skeppsmasken. Dessutom är botten väldigt syrefattig och de hindrar nedbrytningen av materialet som ligger på havets botten.

Dyrt att bärga skepp
Det är en väldigt stor och dyr process att bärga saker från havets botten. Egentligen bärgar man inte om det inte är vetenskapligt motiverat. Därav att mycket ligger kvar i både sjöar och hav.

The Viking Museum
Adress: Djurgårdsvägen 48, 115 21 Stockholm

HOTELL I STOCKHOLM

Stockholm erbjuder dig allt ifrån lyxhotell till vandrarhem. Bo centralt vid Gamla Stan så har du gångavstånd till det mesta. Kanske skall du på konsert i Globen eller Friends Arena då är det skönt att bo nära.

Vi samarbetar med Hotels.com där du enkelt bokar ditt hotell i Stockholm. Du har också gratis avbokning på utvalda hotell.

Populära områden i Stockholm:

Hotell nära Stockholms Centralstation

Hotell nära Kungliga Slottet

Hotell nära Gröna Lund

Hotell nära Gamla Stan

Hotell nära Globen / Avicii Arena

Hotell nära Friends Arena

Se film om uppstarten av The Wreck Museum

The Wreck Museum i Stockholm på Djurgården
Titta gärna på filmen om hur ideerna om museet the Wreck Museum startade.

Karta - Museum of Wrecks
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top