Skansen

Friluftsmuseum i Stockholm

Besök Skansen, upplevelseparken i Stockholm.

Skansen är ett Sverige i miniatyr där man visar hur människor levt och arbetat i olika delar av Sverige genom olika tider. Här finns hus, djur, växter och självklart människor i tidsenliga kläder som visar upp hantverk.

Man kan säga att det är ett enda stort utomhusmuseum med djurpark. Parken har också flertalet event under hela året. För barnen är det fyllt med olika aktiviteter. Missa inte Skansentåget! Biljetter presenteras i samarbete med Tiqets och Ticketmaster samt Stockholmskortet Go City Stockholm Pass med Go City.

Öppet: Året om.

Allsång på Skansen: Avvakta tider för år 2024! Brukar starta i slutet av juni fram till mitten av augusti! (Köp biljetter till Allsång på Skansen)
Jul på Skansen: Slutet nov - början jan

Se öppettider på Skansen

Boka Entré till Skansen hela året om

Entré till Skansen

Gör ett besök till Skansen i sommar. Här finns mycket att se för hela familjen. Vad sägs om djur, gamla fina hus, skansentåget, skansens bilbana eller vad sägs om barnteater hela sommaren vid Lillskansenteatern och mycket mycker mer.

Säsong: året om

Boka Allsång på Skansen

Allsång på Skansen - Sollidenscenen

Följ med till sommartradition "Allsång på Skansen". Ni sjunger med till inledningssången - Stockholm i mitt hjärta. Det har firats på Skansen sedan 1979. Genom åren har flera kända namn varit konferencier, vad sägs om Bosse Larsson, Lasse Berghagen, Anders Lundin, Petra Marklund och Måns Zelmerlöw och sedan 2016 är det Sanna Nielsen som leder sången. From i år 2023 tackar Sanna Nielsen för sig och Pernilla Wahlgren tar över rollen som konferencier.

Förbokning av biljetter krävs.

Säsong: 27 jun - 15 aug 2023 (Tisdagar)

Skansen friluftsmuseum

Innan Skansen byggdes var det i början av 1800-talet endast berg och tallskog på den plats som idag Skansen ligger. Det var grosshandlarn och skeppsredaren John Burgman som byggde sig en sommarpaviljong på berget. Han anlade även flertalet olika träd som finns kvar idag. Skansen hette sommarhuset. På plats vid denna tiden fanns också byggnaderna Röda längan och Gula huset.

När öppnade Skansen?
Skansen invigdes den 11 oktober 1891. Christian Hammer, guldsmeden och storsamlaren sålde ommbrådet till Artur Hazelius.

Vem startade Skansen?
Det var Stockholmsfödde folklivsforskaren Artur Hazelius som grundade Skansen 1891. Skansen är därmed världens äldsta friluftsmuseum. Kung Karl XIV Johan hade uppfört en skans här tidigare och därför blev det namnet Skansen. Efter olika utbyggnader under åren så är idag Skansen över 30 ha stort.

På Skansen ville man ha riktiga hus från Sveriges alla hörn, därför flyttades kulturhistoriska byggnader från landet in på Skansen. Här finns hus från 1700 och 1800-tal och även så gamla som från 1400-talet. Skansens äldsta byggnad är Vastveitloftet som i och för sig kommer ifrån Norge och härstammar från 1300-talet. Men när den flyttades hit 1901 var Sverige och Norge i union med varandra.

Människorna var också viktiga och till en början placerades dockor i naturlig storlek ut för att befolka husen. Men idag är det "riktiga" människor i tidsenliga kläder som representerar den boende och arbetande befolkningen. Det är ju inte så dumt för då kan man även prata med de och ställa frågor om hur det var förr.

Skansen. Källa: Youtube.

Djurparken
Skansen är Stockholms enda djurpark. Fokus ligger på både vilda och tama nordiska djur men här finns också mer exotiska djur. De flesta djur bor i sina inhägnader men här finns också frilevande djur som ex harar, ekorrar och fåglar.

Bland tamdjuren hittar ni ren, låglandsboskap (kor), getter, får, hönor och de vackra Ardennerhästarna. Ardennerhästen var vanligt på svenska bondgårdar förr innan traktorn gjorde sitt intåg. Hästen har grövre kroppsbyggnad än vanliga hästar och otroligt starka och arbetsvilliga. Bland vilda nordiska djuren hittar du vargar, björn, järv, lodjur, älg, räv och vildsvin mfl. 2012 öppnade också ett Lill-Skansen för barnen som där kan bekanta sig med djuren

Skansen
Adress: Huvudentré vid Djurgårdsvägen, Djurgården, Stockholm

Ett urval av allt som finns att uppleva på Skansen

Vilda djur på Skansen

Vilda djur

I parken kan ni se visenten, brunbjörn, älg, berguv, vildsvin, varg, utter, ren, påfågel, lodjur, knubbsäl, järv, guereza och några till. För er som vill se flertalet olika vilda djur i en park.

Lilla Skansens djur

Lill-Skansens djur

Vill ni se huggorm, kanin, katt,minigris, snok, dvärgmus, sandödla och några andra djur, har ni kommit till rätt plats.

Exotiska djur Skansen

Skansen-Akvariet

Välkommen till den exotiska delen av parken. Vad sägs om krokodiler, fiskar, apor, papegojor och grodor mfl. I deras stora damm kan du klappa rockor eller vad sägs om att krama en orm. Denna delan av parken uppskattas mycket av barnen. I deras butik kan du köpa en gosedjur med dig hem.

Bergbanan Skansen Stockholm

Skansen Bergbana

På Skansen finns Bergbanan. Du kan åka banan i ca 200 meter på Skansberget. Banan byggdes redan 1897 och stängdes i flera år från 1959. Efter en upprustning öppnades banan igen år 1973.

Baltic Sea Science Center Skansen

Baltic Sea Science Center

Här kan du uppleva Östersjön från flera olika vinklar. Det finns utställningar, labb, flertalet olika akvarium för att se vad som händer i Östersjön.

Forna tider på Skansen

Levande historia

Skansen erbjuder en miljö från forna tider. Flertalet av husen som finns på plats har flyttats från Sveriges alla hörn. Du finner miljöer från 1700 talet och fram till vår tid. Helt fantastisk att se hur de levde förr och förstå hur bra vi har det idag.

Karta - Skansen
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top