Jubileumsåret 2023

Stockholm firar många jubileum!

Lite av vad som händer under Stockholms Jubileumsår 2023

2023 är ett år då det firas flera jubileum i Stockholm. Men faktiskt inte bara i Stockholm utan på flera platser i Sverige av olika anledningar. Bland annat firar Sverige 500 år då Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs den 6 juni 1523. Sedan firar Göteborg 400 år som stad, även fast den officiella födelsedagen var under 2021.

Sidan innehåller affiliatelänkar från olika samarbetspartners.

Sveriges Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen

Den 15 september 1973 blev Carl Gustaf Sveriges kung och stadschef. Idag är Kung XVI Gustaf den kung som regerat längst tid som kung av Sverige. Under 2023 firar H.M. Konungen 50 år på tronen. Redan i januari 2023 var det en stor Sverigemiddag på Kungliga Slottet där representanter från Sveriges samtliga län var inbjudna. Det officiella firandet för H.M. Konungen 50 år på tronen blir det under Jubileumshelgen 15-16 september i Stockholm. Med bland annat en Jubileumsmiddag i Rikssalen på Kungliga Slottet och kortege med Kungen och Drottningen genom Stockholm.

Kungen och Drottningen besöker alla Sveriges 21 län under 2023
Som en del av firandet av H.M. Konungens 50-årsjubileum på tronen besöker Kungen och Drottningen Sveriges 21 län under 2023. Stoppen blir i länens residensstäder och respektive landshövding står som värd vid besöket. Se datum för Kungen och Drottningens länsbesök

Kungen och Drottningen närvarar vid firandet av Göteborg 400 år
På Kungaparets länsresa blir det även ett stopp i Göteborg den 4 juni då det är Göteborgs officiella födelsedag. Den 4 juni 2021 firade Göteborg 400 år men jubileumsfirande blir det under stor del av 2023. Jubileumsfirandet inleds med Göteborgs Jubileumsfestival i Frihamnen mellan 2 - 5 juni 2023. Det blir tal från Kungen och kungaparet skall också åka kortege genom Göteborg.

Nationaldagen 6 juni 2023 firas både i Strängnäs och Stockholm
Den 6 juni 2023 firas att Sverige fyller 500 år och att Gustav Vasa blev Sveriges kung som ledde Sverige in i en ny epok. Kungen och Drottningen inleder nationaldagsfirandet i Strängnäs och avslutar dagen i Stockholm. Som tradition kommer kungaparet även till Skansen för att fira Sveriges Nationaldag. Traditionen med firande av Sverigs Nationaldag på Skansen i närvaro av Sveriges kungafamilj sträcker sig tillbaka till år 1893. Närvarande vid första firandet på Skansen borde då ha varit Kung Oscar II med familj.

Stockholms stadshus 100 år 2023

Stockholms stadshus fyller 100 år

Stockholms stadshus på Kungsholmen började planeras 1908 och 15 år senare, 1923 stod stadshuset klart. Arkitekten Ragnar Östberg har fått inspiration från olika stilar som Dogepalatset och Markuskyrkan i Venedig, men också av italiensk renässans, islamisk konst och nordisk gotik. Stockholms stadshus invigdes på midsommaraftonen den 23 juni 1923. Det höga tornet är en välkänd siluett som är lite av ett = med Stockholm sprecis som till exempel Frihetsgudinnan i New York är den stadens silutt. Stockholms Stadshus är även känt för att hålla den årliga Nobelfesten i Blå Hallen. 2023 fyller Stockholms Stadshus 100 år.

Nordiska museet fyller 150 år

Nordiska museet på Djurgården stod klart 1907 men själva museet öppnades den 24 oktober 1873 men då i en lokal Drottninggatan 71A i Stockholm. När museet på Djurgården stod klart flyttades allt dit. En hel del föremål som idag finns att se på Skansen tillhör faktiskt Nordiska museet. Det blir olika evenemang på Nordiska museet under 2023.

Kungliga Operan fyller 250 år

Ni har nog alla sett Kungliga Operans vackra byggnad på Gustav Adolfs torg. Operahuset stod klart 1898 men Stockholms Kungliga Opera grundades av Gustav III redan 1773. Operakören har varit kontinuerligt verksam sedan dess, vilket gör den till en av världens äldsta professionella körensembler Det är därför Kungliga Operan firar 250 år just 2023.

Som de flesta vet så sköts ju Gustav III på Operahuset i Stockholm 16 mars 1792 under en maskeradbal, som ledde till hans död. Men detta Gustavianska operahus var alltså det tidigare operahuset som uppfördes vid Gustav Adolfs torg och stod klar 1782, på samma plats som det nuvarande operahuset står. Efter drygt 110 års användning revs det Gustavianska operahuset 1892 eftersom byggnaden var sliten . Kung Oscar II önskade ett nytt modernare operahus och dagens Kungliga Operahus stod klart 1898. Det nya operahuset invigdes av Oscar II den 19 september 1898.

ABBA The Museum fyller 10 år

Ett av Stockholms populära museum är ABBA The Museum som öppnade 7 maj 2013. Egentligen kan man ju tycka att en av Sveriges största popgrupp borde ha fått sitt museum ännu tidigare. Men som med allt så tar det tid att planera, samla material, pengar och finna platsen för museet. På Abbamuseet kan du se origiankläder som ABBA burit på sina konserter, se olika uppbyggda miljöer där ABBA vistats som till exempel Polarstudion där ABBA spelade in låtar från 1978, en svensk folkpark och skrivarstugan på Viggsö i Stockholms skärgård. Och framför allt ABBAs musik med oändliga hits. Under 2023 firar ABBA The Museum 10 år.

Köp Go City Stockholm Pass

GO CITY STOCKHOLM PASS

Upptäck Stockholm till rabatterat pris - i ett kort!

Med ett Go City Stockholm Pass kan du spara en hel del pengar på sevärdheter och sightseeing. Du betalar ett fast pris för kortet som gäller för olika antal dagar: 1, 2, 3, 4 eller 5 dagar. Alla entrépriser är inkluderat i priset till de sevärdheter och sightseeing som ingår.

Mer info om Go City Stockholm Pass

Fria inträden och sightseeing:

Skansen

Kungliga Slottet

Vasamuseet

Nobel Prize Museum

Gröna Lund

The Viking Museum

Globen SkyView

Båt- och Bussturer m.m

Gröna Lund fyller 140 år

Sveriges äldsta nöjesfält Gröna Lund fyller 140 år 2023. 1883 öppnade Gröna Lund på Djurgården men då som ett tivoli.Det var vanligt med tivolin i Stockholm under 1800-talets slut men i början på 1900-talet var Gröna Lund det enda tivolit kvar. Sedan är resten historia som man brukar säga. Idag är Grönan en välbesökt nöjespark under hela sommaren och vid andra högtider som Halloween och inför Jul.

Dansmuseet fyller 70 år

Initiativet till ett Dansmuseum i Stockhom togs av Rolf de Maré som var en svensk konstsamlare. Han var även ledare för den Svenska baletten i Paris mellan 1920-1925. Flera dansare från Operabaletten i Stockholm deltog i Paris. Han var också med att grunda världens första museum för dans i just Paris. Till slut blev detta museum för stort och Rolf donerade en del av samlingen till franska staten och Parisoperan. Men de kunde i ta emot allt och då öppnade Rolf även ett dansmuseum i Stockholm dit han tog med sig mycket av materialet. Dansmuseet i Stockholm har världens näst största samling av scenkostymer från Ryska baletten. Här finns också en stor samling efter den amerikanska dansösen Isadora Duncan (1877-1927). Under 2023 fyller Dansmuseet i Stockholm 70 år.

Gustav Vasas intåg i Stockholm firar 500 år

Gustav Vasa sägs ha ridit in i Stockholm som Sveriges kung den 24 juni 1523. Stockholm hade sedan 1520 varit belägrad av danskarna och danska kungen Kristian II även kallad Kristian Tyrann. Det var under denna tid som Kristian II genomförde Stockholms blodbad. Gustav Eriksson hade blivit uppmanad av en vän att komma till Stockholm för Kristian II kröning till Sveriges kung 4 november 1520 (Sverige var då i union med Danmark). Men Gustav hade inget förtroende för denna kung som några år tidigare hade varit med om att fängsla Gustav i Danmark. Han valde därför att inte komma. Och det var ju tur det, för kröningsfesten omvandlades till de blodigaste dagarna i Stockholms och Sveriges historia.

Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523

Under tiden efter Stockholms blodbad började rykten gå att en "Góstaff Ericsson oc hans parti" startat "nogen opróre j Dalene". Danska kungen Kristian II trodde han hade avskräckt svenskarna att göra mer motstånd. Men där hade han fel. Gustav Vasa samlade stöd i Dalarna för att avsätta Kristian II. Men Gustav Vasa hade svårt att få med sig männen i Dalarna och även danskar fanns lite överallt så Gustav fick utge sig för att vara en fattig bonde som sökte jobb. Han försökte få dalamännen att förstå vad som hänt i Stockholm och att han behövde hjälp.

När Gustav befann sig i Mora är danska soldater på väg dit. Även om dalakarlarna ännu inte är övertygade om att göra uppror tillsammans med Gustav så ser de till att han kan fly från danskarna. När dalakarlarna fått samma information om blodbadet i Stockholm från flera håll så bestämmer de sig för att leta rätt på Gustav som på skidor då hunnit till Sälen. Han övertalades att återvända till Mora för att leda kampen mot kung Kristian II. Detta sägs vara historiens första Vasalopp 1521. Det första moderna Vasaloppet hade premiär 19 mars 1922.

Det tog två och ett halvt år innan kriget var över och Sverige ett fritt land. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges kung vid ett riksmöte i Strängnäs och i juni samma år kom Kung Gustav Vasa till Stockholm efter att staden gett upp den 17 juni. Detta var slutet på Kalmarunionen. Detta intåg av Gustav Vasa kommer ett uppmärksammas i Stockholm med ett återskapande av intåget i Stockholm. Den 24 juni 2023 kl. 12.00 kommer det bli en parad från Medborgarplatsen till Slottet. Efter paraden blir det lite olika program på Stortorget i Gamla Stan mellan kl. 14-17.

Bild: Målning Gustav Vasas intåg i Stockholm 1523 av Gustav Johan Sandberg (1782 – 1854)

Köpmangatan fyller 700 år

Köpmangatan i Gamla Stan sägs vara Stockholms äldsta namngivna gata. Gatan fick sitt namn 1323 och firar 700 år 2023. Bara drygt 100 meter lång sträcker sig Köpmannagatan mellan Stortorget i väst och Köpmannabrinken i öst.

Comic Con Stockholm firar 10 år

Nordens största event för populärkultur Comic Con Stockholm firar 10 år under 2023. Den 3-5 november 2023 blir det Comic Con mässa i Stockholmsmässan. På mässan kan du du ta del av aktiviteter inspirerade från TV & film, träffa populära skådisar, serietecknare och digitala kreatörer.

Stockholm Pride firar 25 år

Sedan 1998 anordnas årligen festivalen Stockholm Pride som normalt äger rum vecka 31, vilken brukar infalla i månadsskiftet juli/augusti.. Stockholm Pride arbetar för att stärka hbtq+-personers livssituation och rättigheter.

Sthlm Bike firar 10 år

Stockhom Bike är en cykelupplevelse för alla åldrar och alla typer av cyklar och cyklister. Upplev Stockholm en dag på hjul tillsammans med andra cykelälskare. Första anordande loppen gick 2013. Nu firar Sthlm Bike 10 år.

Vi reserverar oss för ev. felskrivningar och ändringar av innehåll.
Go City Stockholm Pass
Stockholm nöjen
Stockholm matkryssningar
Stockholm nöjespaket
Top